Raamat tõestab: Lennart Meril oli õigus!

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Just sellist pealkirja kannab eile poelettidele jõudnud raamat, kus meditsiiniteadlasele Raul Talvik tõestab, et Lennart Meril oli õigus. 

Meri kirjutas 1976. aastal välja antud teoses «Hõbevalge» ning sellele seitse aastat hiljem järgnenud raamatus «Hõbevalgem», et antiikmaailma suurimaid maadeavastajaid Pytheas jõudis neli sajandit enne meie ajaarvamist nüüdse Eesti aladele. Ta väitis, et Pythease mainitud salapärane Thule on tegelikult Saaremaa.

Aga uurige teemat lähemalt – nagu hakkas viis aastat tagasi uurima ajaloohuviline professor Talvik – ning te avastate, et versiooni müütilisest Thulest kui Saaremaast enamikus käsitlustes ei esitata. Suurem jagu uurijaid on Thuleks pidanud kas Islandit või saari Suurbritannia või Norra rannikul.

Eile jõudis 80-aastase Talviku uurimus rahva ette. Tema sulest ilmus põhjalik teos «Teekond maailma ääreni», milles ta tõestab, et kreeklane Pytheas jõudis oma mereretkel tõepoolest Saaremaale, nagu väitis – erinevalt teisest seda teemat vaaginuist – kümnendeid tagasi Meri. 

Usutlust Raul Talvikuga saab edasi lugeda siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles