Soome tuntuimatest mõrvadest tehtavasse õudusfilmi panustavad ka eestlased

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii näeb välja õudusfilmi «Bodom» reklaamplakat.
Nii näeb välja õudusfilmi «Bodom» reklaamplakat. Foto: Repro

Soome kuritegevuse ajaloo suurimaid mõistatusi, 1960. aastal Bodomi järve ääres juhtunud tragöödia – seal telkinud noorukitest kolme pussitatakse une pealt ja nende kolbad pekstakse puruks, neljas pääseb - ei anna soomlastele ikka veel rahu: nüüd vändatakse sellest siiani lahendamata loost õudusfilmi, ja oma panuse annavad ka eestlased.

«Kas te olete maganud telgis? Või peitnud end teki all, teades, et seal kusagil teisel pool on midagi, mis on teile järele tulnud – ja et see on ainult õhuke tükk riiet, mis kaitseb teid välismaailma õuduste eest? Sellest räägibki «Bodom» - universaalsest hirmukogemusest ja julgusest sellele vastu astuda,» võtab režissöör Taneli Mustonen kokku valmiva filmi sisu.

Sünopsise järgi seab rühm tänapäeva teismelisi end sisse samal laagriplatsil, kus juba linnalegendiks muutunud salapärased mõrvad kunagi toime pandi, kavatsedes toona juhtunu minut minuti haaval taastada. Öö saabudes aga selgub, et mitte kõik ei ole järve ääres selleks, et mängida.

Filmiga seoses hellitatakse suuri lootusi, mis pole rajatud liivale. Arendusjärgus projekt äratas huvi juba eelmisel aastal Ameerika filmiturul ja meelelahutustööstuse ajakiri Variety nimetas selle üheks Skandinaavia oodatuimaks žanrifilmiks. Režissöör ise nimetab seda samas väljaandes vanamoodsaks slasheriks, millel on tugev visuaalne identiteet. Filmi reklaammaterjalis lisab ta veel, et see on õudusfilm ellujäämisest «Hundioja» või «Edeni järve» vaimus.

Võtted käivad juba mõnda aega. Soomes on filmitud Pikku-Parikase ja Kaitalampi järvede ääres, nüüd on aga otsaga jõutud Eestisse, kus novembrini võetakse üles kõik see, mis järve ääres aset leidvale tragöödiale eelneb ja järgneb. Võttepaikadeks on Tallinn, selle ümbrus ja Lahemaa – filmis on see kõik Soome.

«Rohkem ma sisust kahjuks rääkida ei saa,» ütles filmi tegevprodutsent Elina Litvinova, kes esindab siinset võtteteenuseid pakkuvat firmat Münchhausen Productions. Viimane on ühtlasi filmi kaastootja.

Eestist on osaliselt pärit ka võttegrupp, näiteks on filmi kunstnikuks Anneli Arusaar, kostüümikunstnikeks Jörgen Terepson ja Anna-Liisa Liiver ning grimmikunstnikuks Kaire Hendrikson. Filmi on kirjutanud Taneli Mustonen ja Aleksi Hyvärinen, üles võtab selle operaator Daniel Lindholm. Mustonen on tuntud löökfilmiga «Klassikokkutulek», mis kogus tänavu Soome kinodes pool miljonit vaatajat – tulemus, milleni on viimase 25 aasta jooksul küündinud vaid kolm kodumaist filmi.

«Bodomi» peaosades astuvad üles näitlejad Mimosa Willamo ja Santeri Mäntylä, cheerleader Nelly Hirst-Gee ja räppar Mikael Gabriel – kaks viimast on Soome noorte seas erakordselt populaarsed. Väikestes kõrvalosades teevad kaasa ka Eesti näitlejad.

Järgmisel aastal ekraanidele jõudva linateose eelarve on veidi üle miljoni euro, seda toodab Soome stuudio Don Films.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles