Video: Postimehe reporter sai näitusel haledalt peksa

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Arhitektuurimuuseumis avatud näituse «no pain no game» tõmbenumbriks on kurikuulus mängumasin PainStation.

Selle loojad, Kölni kunstnikud Volker Morawe ja Tilman Reiff ehk duo //////////fur//// uurivad videomängude vahendusel, kuidas muuta kunsti füüsiliselt kogetavaks ja külastaja oma mugavusstsoonist välja tuua.

PainStation on sisuliselt vana hea videomäng Pong ehk virtuaaltennis. Vigade eest karistab mäng mängijat füüsiliselt. Kontrollplaadil asuvat kätt kas kuumutatakse, antakse elektrilööke või piitsutatakse kummiribaga. Mängija, kes käe kontrollplaadilt ära võtab, on automaatselt mängu kaotanud.

Kui kuumutamine või elektrilöök on mõõdukalt ebameeldivad, siis kummipiits paneb käenärvid tõsiselt proovile. Seda enam, et kuna kätt ei tohi liigutada, tabab löök alati samasse kohta. Minu mäng masina ühe looja Volker Morawe vastu kestis vaevalt viis minutit, siis ei suutnud end enam kontrollida, ja üksteisele järgnevad karistused segasid niivõrd mängule keskendumist, et kumuleeruvad vead sundisid alla andma.

Morawe ise ütles, et tema pikim mängusessioon on kestnud 25 minutit, aga ta pole ka eriline valulemb. Minu sinikas käeseljal öö jooksul taandus, aga käsi on ikkagi valulik. Internetis aga leiab päris võikaid pilte sellest, mida masin pikemate mängusessioonidega korda saata suudab.

23. ja 24. on võimalik osa saada näituse publikuprogrammist.  Reedel toimuvad algusega kell 11 ja 14 elamusprogrammid, mis viivad osalejad seiklema mängulao sügavustesse, kus püütakse jälile jõuda mängu salajasele valemile ja vastupandamatule kaasahaaramisvõimele. Laupäeval toimub kell 12 kuni 21 pere- ja noortepäev päev/MÄNG/öö. Mängusõprade unistustepäev jõuab õhtusse erinevate mängude ja tegevuste abil, kus avastamist ja nuputamist leiavad igas vanuses mänguhuvilised. Toimuvad magusad töötoad, kus KOMMIVABRIK veeretab huviliste ette parimad maitsed, mille proovimiseks tuleb üles näidata esmaklassilist nutikust ja osavust. Turniiridel tuleb parima tulemuse saavutamiseks käiku lasta nii paindlikud häälepaelad, osavad sõrmed kui ka tugev valulävi. 24. oktoobril on muuseumis avatud ka pop-up-kohvik Kokomo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles