Ilmub Betti Alveri kirjavahetus

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Betti Alver.
Betti Alver. Foto: Internet

Kirjastuselt Varrak on ilmunud järjekorras 3000. raamat. Selleks on «Minu lamp põleb», millesse on kätketud Betti Alveri ja Mart Lepiku ainulaadne kirjavahetus aastatel 1947–1970. Raamat ilmub koostöös Eesti Kirjanike Liidu ja Eesti Kirjandusmuuseumiga ning selle on koostanud Kristi Metste ja Eve Annuk.

Varraku esimene raamat ilmus aastal 1991 ja selleks oli William Somerset Maughami põnevik «Kirev loor» Maret Maide tõlkes. Sellest peale on Varrakult ilmunud hulganisti ilukirjandust, ajalooraamatuid, teatmeteoseid ja lasteraamatuid.

«Varrak on pidanud väga oluliseks anda välja nii Eesti algupärast kirjandust kui ka suurt valikut mujal maailmas ilmunud oluliste teoste tõlgetest. Iga raamat on omaette maailm, eesti lugejale annavad need võimaluse mõista seda, mis on teistsugune, ja tunda ära seda, mis on tuttav ja sarnane. Raamatud, nii algupärandid kui ka tõlkekirjandus, aitavad hoida ja rikastada eesti keelt. Esimesed 25 aastat hakkavad mööda saama, loodetavasti on Varraku pakutav raamatute nimekiri ka edaspidi sama mitmekesine ning läheb aina huvitavamaks,» sõnas kirjastuse peatoimetaja Krista Kaer.      

Järgmise aasta veebruaris tähistab Varrak oma 25. sünnipäeva.

  • «Minu lamp põleb» Betti Alveri ja Mart Lepiku kirjavahetus 1947–1970
  • Koostanud Eve Annuk, Kristi Metste
  • Kujundanud Päivi Palts

Tegemist on ühe 20. sajandi mõjukama Eesti luuletaja Betti Alveri ja tema kirjandusloolasest abikaasa Mart Lepiku kirjavahetusega. Ulatuslik kirjavahetus (262 kirja) pärineb aastatest 1947–1970. See avab mõlema loomingulise isiksuse elu ja loomingu tagamaid ning annab ühtlasi ettekujutuse ajastu kontekstist, nõukogude perioodist ning selle eripäradest. Kahe lähedase inimese sõnatundlikult ja poeetiliselt kirjutatud kirju võib aga lugeda ka kui kiriromaani. Eelkõige luuletajana tuntud ja armastatud Betti Alveri loomingus on kirjavahetustel tähtis koht, see on tema loomingu orgaaniline osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles