Soome rahvusooperis näeb läbi 3D-prillide balletti

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ballett «Väike merineitsi».
Ballett «Väike merineitsi». Foto: Soome rahvusooper

Ballett «Väike merineitsi» on esimene Soome rahvusooperi lavastus, mille vaatamiseks antakse publikule 3D-prillid.

3D-projektsiooni ei kasutata kogu lavastuse ulatuses, vaid stseenide puhul, mille tegevus leiab aset vee all – nii näiteks tekitatakse illusioon, et saalis ujuvad tõepoolest ringi mitmesugused mereelukad, kes aeg-ajalt ka otse vaatajale näkku sööstavad.

«See on rohkem spektaakel kui ballett,» kirjutas ajaleht Helsingin Sanomat nädalavahetusel esietendunud lavastuse kohta oma arvustuses ja tõi välja, et muinasjutu traagilisus kipub erinevate väljendusvahendite külluse tõttu kaotsi minema.

Publikumenus leht siiski ei kahtle. «Lavatehnika mustkunsti pakutakse ohtralt ja uus tehnoloogia tõmbab ligi eelkõige nooremat, fantaasiafilmide esteetika järgi üles kasvanud põlvkonda,» ütleb kriitik Jussi Tossavainen.

Balleti muusika on kirjutanud Tuomas Kantelinen ja selle koreograafia autoriks on Kenneth Greve. 3D-projektsiooni on kavandanud Jouka Valkama.

Lavastust mängitakse terve novembrikuu ja mitu etendust on juba välja müüdud. Parteripiletite hinnad algavad 76 eurost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles