Harry Potter möllab New Yorgis

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hämming: mida paganat me siin filmis teeme? vasakult Rose Leslie, Vin Diesel ja Elijah Wood.
Hämming: mida paganat me siin filmis teeme? vasakult Rose Leslie, Vin Diesel ja Elijah Wood. Foto: outnow.ch

«Viimane nõiakütt», 2015

Režissöör Breck Eisner, osades Vin Diesel, Rose Leslie, Elijah Wood, Michael Caine

Kinodes alates 23. oktoobrist

Kas on võimalik teha filmi, kus mängiks Vin Diesel ja mis oleks ühtlasi enam kui keskpärane? Jah, mõned seeriad «Kiiretest ja vihastest» on seda kindlasti. Samuti «Galaktika valvurid», ehkki seal oli Dieselil vaid häälroll ja seegi koosnes kolmest sõnast: «I am Groot!»

«Viimane nõiakütt» mõjub juba nii tobedalt, et seda on lust vaadata. Kõrvuti inimestega elavad maailmas nõiad. Enamasti rahulikult, aga vahel kipuvad kurjad nõiad lepingut rikkuma ja inimestele paha tegema. Viimased 800 aastat on neid vaos hoidnud kiilakas ja surematu nõiavõmm Kaulder (Diesel), kes võlukepi asemel vehib leegitseva mõõgaga.

Kaulder kasutab nõidade leidmiseks kirjaklambrist valmistatud käepärast kompassi, aga iga silmanägemisega inimene tunneb nõia niigi ära – neil puudub igasugune maitse. Vaadake vaid nende riideid, meiki, ehteid ja tätoveeringuid. Või veel parem – vaadake saadet «Selgeltnägijate tuleproov» ja tuletage meelde kriminaali Nõia-Intsu.

Ameeriklaste ettekujutuses oleme nõiad muidugi ka meie, metsarahvas. Kui kuri nõidus korraks lahti pääseb, näeb New York korraga välja nagu mõni mõnus rohelusse mattunud Eesti linnake. Ugri-teemal jätkame: Kaulderi kuri vaenlane, nõid Belial (teda mängib Islandi päritolu Ólafur Darri Ólafsson) on rahvuselt soomlane. Ainult et Jussi või Touko oleks nõianimena veel tontlikum kui heebrea päritolu Belial.

Vin Diesel võib ju teha, mis talle pähe tuleb, aga kahjuks on ta oma afääri kiskunud ka head näitlejad Michael Caine’i ja Elijah Woodi. Ei tea, mis salavõlad või -kokkulepped neid selles farsis osalema sundisid. Naispeaosas on Rose Leslie, meie publikule tuntud metslasplika Ygrette’ina edukast teleseriaalist «Troonide mäng».

Maailma kinoekraanidel on see sisutu ja halbade eriefektidega filmike sama hästi kui läbi kukkunud, teenides kulutatud 90 miljonist dollarist esimese nädalalõpuga tagasi vaid 24 miljonit. Eestis vaatas filmi ligi 6300 inimest, kes jätsid kassasse 34 600 eurot. Oleks hea, kui me saaksime selle piinlikuvõitu vahejuhtumi nüüd unustada: Vin Dieseli koht on «Kiiretes ja vihastes», sellega teenib ta piisavalt. Aga ei, mehel on ikkagi kunstilised ambitsioonid ja juba kuulutas ta, et kindlasti tuleb ka «Viimane nõiakütt 2». See on iseenesest juba oksüümoron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles