Kaheksa miljoni eest filme

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Seltsimees laps», Leelo (Helena Maria Reisner) kihutab koos isa Feliksiga (Tambet Tuisk). Proovivõte.
«Seltsimees laps», Leelo (Helena Maria Reisner) kihutab koos isa Feliksiga (Tambet Tuisk). Proovivõte. Foto: Amrion

Kokku kaheksa miljonit eurot on see summa, mille eest riik tellib oma sajandaks sünnipäevaks kuus filmi. Millised, selgus eile, kui EV 100 korraldustoimkond, kultuuriministeerium ja Eesti Filmi Instituut kuulutasid välja filmikonkursi võitjad.

Sealhulgas hakatakse ekraniseerima «Tõe ja õiguse» I osa, mille puudumist on seni nimetatud koguni rahvuslikuks häbiks. 2,5 miljoni eurose linateosega teeb oma pika filmi režiidebüüdi Tanel Toom, kes võitis 2010. aastal tudengifilmide Oscari ja kandideeris hiljem lühimängufilmide kategoorias ka Oscarile.

«Poleks seda konkurssi, poleks ilmselt ka seda filmi,» ütles Toom ise, viidates projekti mastaapsusele. (Võrdluseks: filmiinstituudil on filmide tegemiseks raha vaid kolm miljonit eurot aastas kõigi kolme filmiliigi peale kokku.) Toom avalikustas eile ka näitlejad, kes hakkavad Andrest ja Pearut mängima, vastavalt Priit Loog ja Priit Võigemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles