Saatusele tänulik

Verni Leivak
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi vabakutseline, ihkab Allan Kress siiski olla ka mõne trupi hingekirjas. Kas või kodus – selleks avab ta novembri lõpul oma Kivimäe maja hooviski väikese «teatrimaja».
Kuigi vabakutseline, ihkab Allan Kress siiski olla ka mõne trupi hingekirjas. Kas või kodus – selleks avab ta novembri lõpul oma Kivimäe maja hooviski väikese «teatrimaja». Foto: Sander Ilvest

Lavastaja ja näitleja Allan Kress sai tõelise väljakutse: mängida Helsingis Gurmee Teatteri soomekeelses krimitükis hispaania keeles mafioosot. Põhjuseks asjaolu, et kuna Kressi abikaasa on panamalanna, on hispaania keel tema teine kodune keel.

Kuigi Allan Kress on muu hulgas kunstiliselt juhtinud nukuteatrit, Tammsaare-nimelist teatrit ja Banaanikala teatrifestivali, maitseb ta juba üheksa aastat vabakutselise elu. Tegutsemist on rohkesti – Allan teenib leiba ka pulmavanema ja jõuluvanana, lööb kaasa filmides ja sarjades –, ent ikkagi tähendab vabakutselise staatus üsna stressirohket elu, sest kunagi ei tea, kust või kellelt tuleb huvitav tööpakkumine. Seni pole olnud põhjust kurta ning iga uus rolli- või lavastamise pakkumine kasvatab adrenaliini, usku ja elujõudu, kinnitades, et oled vajalik.

Soomes tööd teha pole Kressile esimene kord, alles sel suvel lõi ta kaasa ühes põhjanaabrite mängufilmis («Piilotetut» esilinastub veebruaris – toim), mille võtted toimusid osaliselt lausa polaarjoone lähedal Kajaanis. Ent kui nüüd Gurmee Teatteri talle tükis «Murhaava illallinen» ehk «Kriminaalne õhtusöök» Carlos Alvarado rolli pakkus, tuli see meeldiva üllatusena. Tükk on muide eesti algupärand, autorid Diana Leesalu ja Veiko Tubin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles