Kahju: Riho Undi nukufilm jäi Oscarite eelvalikust välja

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukufilm «Isand».
Nukufilm «Isand». Foto: Kaader filmist

Ameerika filmiakadeemia teatas äsja kümme linateost, mis jätkavad lühikeste animafilmide Oscari konkurentsis - Eesti filmi «Isand» teiste seas pole.

«Kahju, aga kõigele vaatamata tasuks selle autoritel olla väga uhke oma hämmastavate oskuste ja kõigi nende uskumatute auhindade üle, mida «Isand» on juba võitnud,» ütles Jamie K. Bolio, kes aitas filmile USAs reklaami teha.

Eelvalikusse ehk shortlisti jõudsid Don Hertzfeldti «Homne maailm» (USA), Konstantin Bronziti «Pole elu ilma kosmoseta» (Venemaa), Sanjay Pateli «Sanjay supermeeskond» (USA), Gabriel Osorio «Karu lugu» (Tšiili), Richard Williamsi «Proloog» (Suurbritannia), Claude Cloutier´«Autonägu» (Kanada), Cordell Barkeri «Kui ma oleksin jumal...» (Kanada), Melissa Johnsoni ja Robertino Zambrano «Armastus märtsihulluse ajal» (Austraalia), Phuong Mai Nguyeni «Minu kodu» (Prantsusmaa) ja Seth Boydeni «Liikumatu objekt» (USA).

Edasipääsejatest enamik on pärjatud nimekate festivalide auhindadega. Don Hertzfeldti, Konstantin Bronziti ja Claude Cloutier´ filme saab näha ka PÖFFi alafestivali Animated Dreams võistlusprogrammis.

Kokku kvalifitseerus Oscari-konkursile 60 filmi.

Valimine jõuab järgmisse faasi detsembris, kui filmiakadeemia animatsiooniharu liikmed selgitavad välja viis nominenti. Nimekiri avaldatakse 14. jaanuaril.

Riho Undi nukufilm «Isand» põhineb Friedebert Tuglase novellil «Popi ja Huhuu». 18-minutiline film võitis tänavusel Annecy animafilmide festivalil tähtsuselt teise auhinna, žürii preemia, millega tagas enesele õiguse ka Oscari-esituseks.

The Master by Riho Unt - trailer from Nukufilm on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles