Kultuuri lühiuudised

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Pärsimägi «Tütarlaps ja kuu» jõudis postmargile.
Karl Pärsimägi «Tütarlaps ja kuu» jõudis postmargile. Foto: Repro

Ohtlikud mängud Rakveres

Rakvere teatri suures saalis jõudis esimest korda Eestis lavale inglise kirjaniku ja filosoofi Iris Murdochi looming. Romaani «Must prints» lavaversioon põhineb kirjaniku enese dramatiseeringul, lavastaja on Gerda Kordemets.

«Must prints» ilmus eesti keeles 1980. aastal ning sellest sai mitme põlvkonna kultusromaan. Pealkiri viitab Hamletile, William Shakespeare’i loodud musta rüütatud printsile. Murdoch on laenanud Shakespeare’i suurtelt tragöödiatelt keelatud armastuse motiivi ning lisanud sinna omakorda erootilist pinget ja surmahingust. Sealjuures on laval galerii värvikaid karaktereid ja intriig algab lausa seebiooperlikult.

Kirjanik Bradley Pearsonit mängib Hannes Kaljujärv Vanemuise teatrist, Bradley armastatu Julian Baffini rollis on Saara Kadak. Teistes osades on laval Rakvere teatri tuumik: Liisa Aibel, Ülle Lichtfeldt, Tiina Mälberg, Eduard Salmistu ja Tarvo Sõmer.

«Tütarlaps ja kuu» jõudis postmargile

Homme esitletakse Kumus Eesti Kunstimuuseumi kullafondi kuuendat postmarki, mis esimest korda on riigisisese vääringuga. Margil on kujutatud kunstnik Karl Pärsimägi 1936. aastast pärineva õlimaali «Tütarlaps ja kuu» (fotol) reproduktsioon. Margi kujundas kunstnik Lembit Lõhmus, kasutusel on esimese päeva tempel.

«Eesti kunstiloos on Karl Pärsimägi erandliku maalikeelega kunstnik, tema koloriidis on vabadust ja teatavat hoolimatust, mis muudab maalid, hoolimata nende väikestest olmestseenidest, suureks ja mõjuvaks. Meie püsiekspositsioonis on Pärsimäe maalid omandanud üha suuremat tähelepanu,» ütles Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme.

Margi tiraaž on 40 000 eksemplari ja hind 0,55 eurot.

Pärt Uusberg kirjutas uue kooriteose

Kammerkoor Head Ööd, Vend esitab traditsiooniliste hingedeaja kontsertide raames helilooja Pärt Uusbergi kooriteoseid, mida juhatab autor ise. Esiettekandele tuleb uus teos «Te parem kuulake, kuis vaikus laulab …», mis on ühtlasi kontserdi nimilugu.

Uusbergi sõnul on tegemist tema viienda autoriõhtuga, mille tuumaks on kontserdi nimiteos. «Selles teoses olen kasutanud kokku kuue luuletaja tekste, kes kõik on kaunilt väljendanud seda, mis minul viimasel ajal hingel on olnud,» lausus helilooja.

Autoriõhtu leiab aset 19. novembril Tallinna toomkirikus. 

Tartus avatakse mahukas fotonäitus

Tartu Kunstimuuseum avab 19. novembril näituse kaamerapõhisest nüüdiskunstist.

Näitus «Plahvatusest tasandikule. Eesti kaasaegne foto 1991–2015» on esimene nii mahukas nüüdisaegsele kaamerakunstile keskendunud näitus, mis jälgib fotograafia kujunemist Eestis üheks nüüdiskunsti domineerivaks ja mitmekülgsemaks meediumiks alates 1990. aastate algusest. Fotograafia ja fotoharidusega on seotud tänapäevased nüüdiskunsti rahvusvahelised edulood, kaamerapõhisus on üks moodsa ja mõjusa pildikeele eeldusi.

Kunstnikud: Avangard (Sandra Jõgeva & Margus Tamm), DeStudio (Herkki-Erich Merila & Peeter Laurits), Kaisa Eiche, Dénes Farkas, F.F.F.F. (Kristi Paap, Kaire Rannik, Berit Teeäär, Ketli Tiitsar, Maria Valdma), JIM (Johannes Säre, Iti Connor, Maido Juss jne. Kuraator on Anneli Porri. Näitus toimub koostöös Tallinna fotokuuga.

Remsu kirjutas Sirbi sünnipäevaks raamatu

Kirjastus Tänapäev andis välja Olev Remsu romaani «Ämblik ja kultuur», mis on kirjutatud ajalehe Sirp 75. sünnipäevaks. Autor märgib, et tegi seda vastutustundest, tahtes ei rohkemat ega vähemat kui ajaloo tarbeks jäädvustada, kuidas tollel kaugel ja võõral ajal eesti kultuuri tehti ning kuidas seda hinnati. Samuti hoiatab ta: «Jah, ma olen kirjeldanud tõestisündinud juhtumeid, tegelastel on prototüüpe. Ent ma garanteerin – viimaseid ei leia keegi üles. Kõik uudishimutsejad eksivad. Olen jälgi seganud, andnud ühele tegelasele mitme inimese omadused, olen nende elulugusid kokku ja lahku sõlminud – nii et halba otsimist, kuid head lugemist!»

«Mikiveri tagi» läheb briti tuurile

Sel nädalal alustab Londonist Suurbritannia turneed aasta eest Tartu Uues Teatris lavale jõudnud lavastus «Mikiveri tagi», kus mängivad «läbikukkunud näitlejad» Peeter Sauter ja Ülo Vihma, kirjutas ERRi kultuuriportaal. Mikk Mikiveri «läbikukkunud» õpilaste ja nende juttude turnee algab 19. novembril Londonis Eesti majas. Edasi liigutakse Šotimaale Glasgow’sse, Aberdeeni ja Edinburghi, kus astutakse üles vastavalt 22., 26. ja 28. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles