Vikerraadio rakendus testitud: väga hea, viga parandati kiiresti

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Ilus ja kiire
  • Ülevaatlik saatekava
  • Põhjatu arhiiv
  • Kohutav aps

Originaalis ilmus artikkel pealkirjaga "Vikerraadio rakendus testitud: väga hea, ühe kohutava veaga"

ERR avaldas läinud nädalal Vikerraadio uue mobiilse rakenduse. Oli ka aeg, sest varasem ERRi rakendus, mis koondas kõik rahvusringhäälingu pakutavaid kanaleid, on juba moraalselt ja tehniliselt vananenud.

Vikerraadio mobiilne rakendus.
Saadaval iTunesi ja Google Play rakendustepoodides.
Tasuta.

Testisin rakendust Android 5.0.1 jooksutaval telefonil. Rakendust pakutakse ka iOS kasutajatele, kuid Windowsiga telefonide omanikud on taas vaeslapse ossa jäetud. Nemad pole ERRi arvates tähelepanu vääriv sihtrühm.

Foto: Google Play

Esimesel käivitamisel võib Vikerraadio kohta ainult kiidusõnu öelda. Käivitub hetkeliselt ja kohe hakkab mängime hetkel eetris olev saade. Selle pealkiri ja isegi hetkel mängiv muusikapala kuvatakse virtuaalse keerleva CD plaadi alla tekstina. Erksavärviline apelsinikarva kasutajaliides harmoneerub kenasti Android Lollipopi «Material Design» kujustuskeelega.

Menüü on intuitiivne, saatekavas liikumine lihtne. Enamikul saadetel on sisututvustused. Näiteks Vikerhommik pakub eraldi saatelõike ja intervjuusid järelkuulamiseks või kasvõi allalaadimiseks. Väga kena ja läbimõeldud.

Omaette menüüvalik on «Podcastid», mis esitab tähestiku järjekorras kõik Vikerraadios järelkuulatavad saated alates «Ahjualusest» kuini «Ööülikoolini». Arhiiv on põhjalik, näiteks sarja «Eesti lugu» ulatub 2004. aasta septembrikuusse. Selles saates on esinenud arheoloog Andres Tvauri. Podcastide üldnimekirjas otsides seda nime ei leita, aga kui liigun «Eesti loo» alaleheküljele, leitakse hõlpsasti kõik saated, mille sisukirjelduses on Tvauri nimi. Niisiis, otsing küll toimib, kuid selleks, et sihile jõuda, pead väga hästi teadma, mida ja kust otsida.

Omatee küsimuseks jääb, miks rahvusringhääling kasutab oma rakenduses võõrlaenu «podcast» eestikeelse «taskuhäälingu» asemel. Taskuhäälingufunktsioonis ei leidnud ma üht mugavusteenust: nimelt saadete tellimine. Praegu jäetakse kasutaja enda mureks, kui mõnest teda huvitavast saatest on värske episood ilmunud, st mine ja kontrolli käsitsi.

Foto: Google Play

Selle asemel võiks ju olla võimalus huvitavad saated ära märkida, siis teavitaks rakendus kasutajat, kui uus saade on ilmunud. Ideaaljuhul võiks ta saate isegi WiFi võrgus olles taustal alla ka laadida (ja kuulatud saated ära kustutada). See aitaks kasutajal säästa nii aega, andmesidemahtu kui salvestusruumi.

Taskuhäälingusaateid mängitakse lihtsas pleieris. Sisuliselt on kolm nuppu: <<, >>, >/II. Pikemast saatest huvitavat hetke saab otsida CD-plaadi moodi kasutajaliidest keerutades. Mugav! Allalaetud failid saab mängima panna ka kahekordse kiirusega, nii pika jutusaate kiirelt läbi kapata. Asjalik võimalus.

Olin Vikerraadio rakendusest juba väga vaimustunud, kui selgus, et sellel on üks suur viga, mis minu jaoks kogu kasutamiskogemuse lõhub. See ei oska kuulata mu kõrvaklappide kaugjuhtimisnuppe. Ei Jabra Move bluetooth klappe, ei sahtlis vedelenud peotäie juhtmega standardsete Android-telefoni klappide omi. Sama häda kimbutab ka iPhone 6S Plus (iOS 9.1 ja Denon D600) kasutajat.

See on suur viga. Mis mõtet on kasutada kaugjuhtimisega klappe, kui taasedastuse peatamiseks pead ikka telefoni põuest/kotist välja otsima. Ootan selle vea parandamist esimese tarkvarauuendusega. Eriti kiire ei ole, aitab, kui saab nädala lõpuks. Samuti ei saa ma kuskilt teada, millises kvaliteedis heli voogedastatakse. Kõrva järgi tundub, et mõni 128 kbps bititihedusega formaat. Mobiilseks (jutusaadete) kuulamiseks täiesti piisav.

Kokkuvõte. Väga hea ja mugav rakendus. Midagi vähemat ma ERRilt ei oota. Kui nüüd see juhtnuppude jama korda saaks.

Tähelepanu! Täiendatud 17. novembril kell 21.15. Teisipäeva õhtul ilmus parandatud versioon, mis parandas juhtnuppude vea. Uuendage rakendust vastavalt Google'i või Apple'i rakendustepoes. 

Kommenteerib ERRi uue meedia direktor Jaanus Lillenberg

Kõige tähtsam asi kõigepealt: rääkisin meie arendajatega ning juhtnuppude probleemi lahendamine on töös. See peaks korda saama täna õhtul (jutuajamine toimus esmaspäeval, 16. novembril kl 12.00) saabuva uuendusega.

Vikerraadio rakendus on alles esimene pääsuke, samasugused rakendused tulevad ka teistele ERRi raadiokanalitele. Need vajavad veel veidi viimistlemist.

Windowsi telefonide versiooni puudumine tuleb majanduslikust kaalutlusest. Tarkvara on sisse ostetud meie partneri käest ja raha oli selleks vähe. Hanke suurusjärk oli ca 30 000- 40 000 eurot. Androidi- ja iOSi rakenduste kirjutamise oskused on levinud. Aga Windowsi versiooni valmistamine oleks maksma läinud sama palju, kui Androidi ja iOSi kokku.

Windowsi telefonide kasutajaid on vähe. Meie kogemused näitavad, et ERRi teenuste poole pöördujatest vaid kaks protsenti kasutab seda mobiilset platvormi. Samas, Windowsi kogukond on väga fännipõhine. Oleme nõus koodibaasi andma Windowsi arendajatele, et nad võiksid selle ka oma platvormile portida.

Foto: Google Play

Termini «Podcast» kasutamise põhjus on ajalooline. Seda on Vikerraadio süsteemis kasutatud vist juba oma kümme aastat, kui veel eestikeelset sõna ei olnud. Pidasime silmas, et kasutajatel oleks mugav harjunud terminites orienteeruda.

Mis puutub taskuhäälingusaadete tellimise süsteemi rakendamisse, siis mõtleme selle üle ja võime võtta tööplaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles