Stardib Jõulujazz

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval esineb Vabal Laval maailma hinnatumaid trummareid, 4 Grammy omanik ja Oscaritega pärjatud filmile „Lindmees“ muusika kirjutanud Antonio Sanchez.
Pühapäeval esineb Vabal Laval maailma hinnatumaid trummareid, 4 Grammy omanik ja Oscaritega pärjatud filmile „Lindmees“ muusika kirjutanud Antonio Sanchez. Foto: Justin Bettman/Jazzkaar

28. novembrist 16. detsembrini toimuv juubelifestival Jõulujazz ’20 stardib sel laupäeval Kanada särava lauljatari Kellylee Evansi kontserdiga Vabal Laval. Festivali peaesinejad on maailma džässmuusikute absoluutsesse tippklassi kuuluvad pianist Vijay Iyer oma trioga, trummar Antonio Sanchez ansambliga Migration ja Portugali fadostaar Ana Moura. Festivalil toimub üle 30 kontserdi Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis, Haapsalus ja mitmel pool mujal.

Tallinna rahvusvaheline festival Jõulujazz sai alguse 1996. aastal pooljuhuslikult, sest maailmastaar, Taani bassist Nils Henning Pedersen ei saanud kevadisele Jazzkaare festivalile tulla. Esimesel Jõulujazzil tegid ilma Taani, Norra, Rootsi ja Eesti ansamblid. Sel korral on festivali muusikute seltskond tõeliselt rahvusvaheline, esindatud on Kanada, USA, Portugali, Prantsusmaa, Jaapani, Inglismaa, Mehhiko, Ungari, Soome, Austria ja Eesti džässmuusikud. 

Juba sel pühapäeval esineb Vabal Laval maailma hinnatumaid trummareid, nelja Grammy omanik ja Oscaritega pärjatud filmile «Lindmees» muusika kirjutanud Antonio Sanchez. 2014. aastal esines ta Jazzkaarel Pat Metheny Unity Groupiga, muusik on valitud ka Metheny järgmise aasta uude ansamblikoosseisu. Oma ansambliga Migration on Sanchez turneel juba teist kuud ning on andnud kümneid kontserte üle maailma. India päritolu pianist Vijay Iyer on pälvinud Ameerika kriitikute ja kuulajate kõrgeima tunnustuse – USAs on ta valitud aasta artistiks ja tema trio aasta ansambliks, tema viimased albumid on ilmunud maineka ECMi firmamärgi all.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles