Ingrid Lukas sai maineka Šveitsi preemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Lukas
Ingrid Lukas Foto: L. Arum-Lääts
  • Tähtis tunnustus
  • MMM: Meri, Mets, Must leib
  • Raba aura
  • Mis on Eurosonic?

Eesti juurtega lauljale ja laulukirjutajale Ingrid Lukasele võib õnne soovida. Nimelt leidis eile õhtul Šveitsi suurimas linnas Zürichis aset auhinnatseremoonia, kus talendikas eestlanna pälvis maineka karjääripreemia «Werkjahr 2015».

Tunnustuse osaliseks saanud Ingrid Lukas resideerub küll Šveitsis, kuid tema müstiline sära ulatub kodukamarani välja. Lauljatar astus viimati Eestis ülesse kevadel Tallinn Music Weekil ja Jazzkaarel, esitledes oma kolmandat albmit «Demimonde», ent kaugeks pole ta siiski jäänud - hiljaaegu nägi ilmavalgust tema video loole «Unicorn», mis filmitud ei kuskil mujal kui Eestimaa rabas. Tunnustuse pälvimine, kodumaahõngulise video ilmumine ja ülesastumine 2016. aasta Eurosonicul annavad põhjust laulja-laululoojaga vestlemiseks.

Foto: Erakogu

Eile oli Sinu jaoks üks eriline õhtu. Heida pisut valgust preemiale, mille pälvisid?

Zürichi linnapea Corine Mauch andis mulle neljapäeval, 26. novembril 2015 üle Šveitsi väga maineka preemia «Werkjahr 2015», mis oma olemuselt on ülisuur tunnustus senise karjääri ja tegevuse eest jazz/pop/rock valdkonnas.

Preemia antakse isikule vaid kord elus ja selle saamiseks hindab professionaalidest žürii muusiku tegevust läbi aastate. Sama auhinna on varasematel aastatel pälvinud näiteks Nik Bärtsch, Nils Vogram, Tobias Preisig, Sophie Hunger, Stefan Rusconi, kes kõik on Šveitsis väga tuntud muusikud ja kelle tuntus täna on ülemaailmne. Seda uhkem tunne on žüriile silma jääda ja preemiat pälvida Eesti-Šveitsi muusikuna.

Mille eest see tunnustus Sulle osaks sai? Mida see Sinu enda jaoks tähendab?

Olen viimase 13 aasta jooksul õppinud Zürichi muusikaakadeemias ja kolm plaati välja andnud. Neid plaate olen oma bändiga tutvustanud nii Šveitsis kui mujal Euroopas, lisaks USAs. Olen Zürichis erinevates koolides õpetanud muusikat ja koorilaulu ning lugematul arvul kontserte andnud. Olen oma bändiga suuri ja väiksemaid projekte realiseerinud, erinevate ansamblite-, kooride- ja ka Zürichi Kammerorkestriga koostööd teinud. Olen uhke selle üle, et mind valiti muusikuna Šveitsi esindama Londoni Olümpiamängudel, mille kultuuriprogrammis esinesin.

Mul on tunnustuse üle väga hea meel. Seda on tore näha, et minu ja minu meeskonna tööd märgatakse ja hinnatakse. Oleme väga uhked ja õnnelikud.

Kas tegemist on Sinu esimese avaliku tunnustusega?

Jah, see on minu esimene avalik tunnustus.

Foto: L. Arum-Lääts

Sinu uuest muusikavideost on näha, et oled suvel taas Eestit külastanud. Mis Sind kutsub siiapoole?

MMM: Meri, Mets, Must leib.

Hiljuti andsid visuaalse väljanägemise oma kolmandalt albumilt «Demimonde» pärit loole «Unicorn». Mida ja keda me selles kohtame? Heida pisut valgust video idee sünnile.

Video idee on režissöör Ove Mustingu ja minu poolt ja see kannab meie mõlema mõtteid ja tundeid, mida see lugu meis tekitas. «Unicorn»räägib nn Demimonde'ist ehk salamaailmast, kus iga inimene võib oma tumeda «minaga» kohtuda. Sellisel juhul reaalne (paralleel)maailm ja selle tõde on sõltuv. Mõlema maailma kogeja jaoks on oma teisikuga kohtumine nagu millegi sürreaalse kehastus, mis tekitab hirmu ning ootamatuid tundeid. Meil kõigil on salasoovid ja salamaailmad, mille sisse end kujutame ning kohati võib see müstiline meeleseisund tunduda reaalne. Selle kõige põhjal on ka videosse valitud või loodud vastavad lokatsioonid, mis aitavad seda müstikat paremini edasi kanda.
Fotol: Ingrid Lukas Meets Dance Jazzkaarel, foto: L. Arum-Lääts

Sohu/rabasse sattudes valitseb seal alati mingi teistsugune, kirjeldamatu aura. Kogu taimestik nagu sookailud ja kääbuspuud hoiavad endas midagi ürgset, mis puudutab kõiki meeli. Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et sisemine võitlus inimese eritahkude vahel on igikestev, mis tihtilugu ei vastagi kõigile küsimustele üheselt ning jätab alati midagi õhku rippuma.

Idee tuli tegelikult Ove seest. Need sünnivad ikka tavaliselt siis, kui keegi saab millegi poolt lastud mõjutada ja järelikult minu lugu oli piisavalt inspireeriv, et säärane visuaal sünniks. Ove on ise ka väitnud, et selliseid hingega tehtud töid saab teha vaid siis, kui lugu ikka väga meeldib ja kõnetab.

Millisest rabast kujunes võtteplats? Miks valisite just selle lokatsiooni

Video on filmitud Mukri rabas, mis asub Raplamaal. Kuna video operaator Ants Tammik on Raplast pärit, siis ta tunneb oma ümbruskonna loodust kõige paremini. Kuna see on hea ligipääsetavusega raba ning väga hästi hoitud inimtegevusest tühjana - mida oli vaja, et müstikat esile tuua - siis sellest tuli ka vastav valik. Samuti oli seal rabas kogu tehnikaga ligipääsu lihtsuse mõttes kogu logistika üpriski kerge.

Foto: L. Arum-Lääts

Fotol: Ingrid Lukas Meets Dance Jazzkaarel, foto: L. Arum-Lääts

Miks valisid just «Unicorni» looks, millele anda visuaalne väljanägemine?

Unicorn räägib meie muusikalisest universumist «Demimonde», mis on ka samal ajal meie  kõige uuema plaadi pealkiri. Sisetunne ütles, et järgmine video tuleb just nimelt sellele laulule.

Räägi veidi ka inimestest, kellega videos koostööd tegid. Miks just nemad?

Režissöör Rein Kutsar ja Ove Musting on selle video produtsendid. Nad organiseerisid kogu meeskonna töö ja tõid kokku väga toreda tiimi, kes kõik palju aega, tööd ja armastust sellesse videosse panustasid. Ants Tammik jäi enda terava silmaga silma ja Jaana Nõu võlus enda kunstiga õige atmosfääri. Enda Karimõisa tõusis keset ööd üles, et mulle soengut ja meiki teha. Ingrid Õun mängis minu, Ingridi teisikut jne, jne... See video oli kokkuvõttes tubli tiimitöö. Meeskond oli päris kirju ning üllatavalt suur rõõm on tõdeda, et on olemas inimesi, kes on nõus suurema idee nimel koosöös suuri asju ette võtma.

 Erilised tänud tahaks veel edastada Viimsi Rannarahva Muuseumile and Kadi Karinele, Alar Eichele, Hendrik Saksile, Hanna Samosonile, Triin Pilbergile ja Downtown Pictures OÜ MUSICile.

Astud 2016. aastal Eurosonicul ülesse? Mida tähendab ühele artistile ülesastumine sellel festivalil? Esindad Sa seal Eestit või Šveitsi?

Ülesastumine sellisel suure tähtsusega festivalil nagu Eurosonic on kasvava artisti jaoks ülimalt oluline, sest see on peaaegu ainus võimalus, kuidas muusikatööstuse suurkujud saavad kuulma su loomingut lives. Aga eks seal esinemine iseenesest ei too kohe kandikul asju ette, enne ja peale festivali tuleb väga palju vaeva näha ja tööd teha.

Foto: L. Arum-Lääts

Fotol: Ingrid Lukas Meets Dance Jazzkaarel, foto: L. Arum-Lääts

Kui rääkida Eesti Või Šveitsi esindamisest, siis ma arvan, et tänapäeva globaliseeruvas ja multi-kulti maailmas on okei kui keegi on näiteks topelt kodakondsusega või esindab artistina mitut riiki. See toob kasu kõigile osapooltele ning siin ei ole tegemist võistlusega või tiitlite külgekleepimisega, see on pigem kokku hoidmisest tekkinud sünergiaga.

Vaata lisaks
www.ingridlukas.com
https://www.facebook.com/ingridlukasmusic

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles