PÖFFi võitis šeikspiirlik tragöödia

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidufilm «Troon».
Võidufilm «Troon». Foto: Kaader filmist

Pimedate Ööde filmifestival nimetas äsja 10 000 euro suuruse grand prix` võitjaks Lõuna-Korea režissööri Lee Joon-iki linateose «Troon» – eepilise suurfilmi 18. sajandil Koread valitsenud kuningast Yeongjost, kes võtab oma pojalt vabaduse ja laseb tal surnuks nälgida.

«See on täiuslik näide sellest, kuidas ühe riigi kaugetest ajaloolistest sündmustest saab teha mitte ainult jõulise ja ilusa ajaloolise draama, vaid ka väga nüüdisaegse filmi, mis suudab võita tänapäeva vaataja südame,» resümeeris žürii, nimetades «Trooni» tõeliselt šeikspiirlikuks tragöödiaks.

Teise auhinna sai film muusika eest, mille autoriks on Bang Jun-seok. «Helilooja on loonud lummava heliriba, mis järgib suurepäraselt filmi tõuse ja langusi ning on tugevalt seotud karakterite tegevuse ja keskkonnaga. Ekraanil nähtav ja kõlaritest kuuldav on omavahel sümbioosis. Bang Jun-seok on jäänud ajaloolise filmi muusikaliste meetodite juurde, kuid kasutab sealjuures vaid filmi päritolumaa instrumente,» kõlas põhjendus.

Film põhineb Korea ajaloos siiani erinevaid arvamusi tekitaval ajaloolisel seigal aastast 1762, kui kuningas Yeongjo sulges oma poja, kroonprints Sado, pisikesse riisikasti, kus too pärast kaheksapäevast piinlemist ilma toidu ja veeta hinge heitis.

Lõuna-Koreas menukas film on esitatud ka mitteingliskeelse filmi Osarile.

Parima režissööri auhind läks ukrainlasele Vitali Manskile filmi «Päikese all» eest, mis jutustab elust ühes maailma suletumas riigis Põhja-Koreas. «See on intiimne uurimus nii sellest, kuidas propaganda indiviide mõjutab, kui ka sellest, kuidas reaalsuse tajumisega on perspektiivi valimisega võimalik manipuleerida,» resümeeris žürii, lisades, et autor suudab peale selle oma lugu rääkida ilma pamfletlikku antipropagandasse laskumata, hoides distantsi ja säilitades inimlikkuse.

Filmile sai osaks ka žürii eriauhind järgmise põhjendusega: «See film demonstreerib, kuidas kunstnikul on lihtsate vahenditega võimalik muuta näiline propagandafilm kunstiteoseks, mis paljastab ideoloogilise mõjutustöö hirmuäratavaid mehhanisme. Ainult filmiga on võimalik seda saavutada ja «Päikese all» tegi seda väga veenvalt.»

Parimaks meesnäitlejaks nimetas žürii Isaka Sawadogo rolli eest Hollandi filmis «Paradiisi süit» (režissöör Joost van Ginkel) ja parimaks naisnäitlejaks Martha Canga Antonio rolli eest Belgia filmis «Must» (režissöörid Adil El Arbi ja Bilall Fallah).

Parima operaatori preemia läks poolakale Wojciech Starońile, kes võttis üles lätlanna Laila Pakalnina filmi «Koidik». «Laureaat suutis erinevate objektiivide kasutamise kaudu kujutada veenvalt seda hullumeelsust, mida kujutas nõukogude elulaadi pealesurumine okupeeritud Läti talupoegadele. Tal õnnestus oma operaatoritööga režissööri loodud psühhootilist mustvalget maailma kujutada perversse iluga,» resümeeris žürii.

Kokku oli Postimehe esitletud põhivõistlusprogrammis 18 filmi. Žüriisse kuulusid Jonas Bjørn Olsen (Taani), Fabrizio Maltese (Itaalia), Giorgi Ovašvili (Gruusia), Jerzy Stuhr (Poola) ja esimehena Sergei Rahlin (USA).

Kuigi võitjad on selgunud, kestab PÖFF veel pühapäevani. Kui piletimüük jätkub endise hooga, peaks festival koguma 80 000 vaatajat, mis oleks rekord.

VEEL AUHINDU

Tridensi debüütfilmi võistlusprogramm:

Parim film: «Sünnitus» (Kolumbia, režissöör Martin Meija Rugeles)

Parim operaator: Peyman Shadmanfar, «Kaks» (Iraan 2015, režissöör Soheila Golestani)

Parim muusika: Paul Ireland ja Damian Hill, «Pandimaja» (Austraalia, režissöör Paul Ireland)

Eesti filmi auhind: «Vehkleja» (Soome-Eesti-Saksamaa, režissöör Klaus Häro)

Oikumeenilise žürii auhind: «Paradiisi süit» (Holland-Rootsi-Bulgaaria, režissöör Joost van Ginkel)

Eriline äramärkimine: «Tsinniaõis» (Taiwan, režissöör Tom Shu-yu Lin)

NETPACI (Aasia filmikunsti edendamise võrgustik) auhind: «Võõras» (Kasahstan, Jermek Tursunov)

FIPRESCI (rahvusvaheline filmiajakirjanike ühing) auhind parima debüütfilmi eest: «Sünnitus» (Kolumbia, režissöör Martin Meija Rugeles)

Eriline äramärkimine: «Prokurör, kaitsja, isa ja poeg» (Bulgaaria-Rootsi-Holland, režissöör Iglika Triffonova)

Publiku lemmikfilm: «Leid» (Venemaa, režissöör Victor Dement)

Animafilmide festivali «Animated Dreams» grand prix: «Suurem pilt» (Suurbritannia, režissöör Daisy Jacobs)

Laste- ja noortefilmide festivali «Just Film» grand prix: «14+» (Venemaa, režissöör Andrei Zaitsev)

Lühifilmide festivali «Sleepwalkers» grand prix: «Valguseks / Valguseni / Valgusena» (Eesti, režissöör Nora Särak)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles