48 filmi – tõelise PÖFFihundi saak

Dan Bondarenko
, Tallinna Reaalkooli abiturient
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Sauli poeg», režissöör László Nemes.
«Sauli poeg», režissöör László Nemes. Foto: Kaader filmist

Tunnen end nagu tõeline PÖFFihunt: pirukas suus, kohv käes, jooksen ühest kinost teise. Vaatan keskmiselt kolm filmi päevas. See teeb festivali lõpuks kokku 48 väga erinevat ja samas üllatavalt sarnast linateost.

Festivali teise nädala keskpaigaks saabub küllastumus, uued filmid jooksevad mööda külgi maha: tundub, nagu oleksin juba kõike näinud. Teemad korduvad. Tundlikkus hakkab kaduma. Senisest rohkem jäävad silma lihtsad asjad: naeratused, tänavavalgustus, kõndimine. Operaatoritöö detailid saavad oluliseks. Elu muutub samuti filmiks. Näen kõike enda ümber nagu läbi filmikaamera, märkan ilu väga lihtsates asjades: õhtuses valguses või ka bussis tukkuvas inimeses.

Süngusest hoolimata – paljud filmid on masendaval teemal – aitab PÖFF näha ilu. Jah, PÖFF rebib sind välja sinu enda reaalsusest, raamidest, aitab sul näha elu teises valguses. Tekitab natuke sürreaalse ja unistava tundmuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles