Fadista Ana Moura lõpetab maailmaturnee Tallinnas

Riina Luik
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atraktiivne lauljatar Ana Moura on noorema fado-põlvkonna suuremaid staare.
Atraktiivne lauljatar Ana Moura on noorema fado-põlvkonna suuremaid staare. Foto: Jõulujazz

Portugali fado-staar Ana Moura on julgelt avardanud selle muusikastiili piire: intiimse õhustikuga Lissaboni fado-majast on ta jõudnud Carnegie Halli lavale, rokilegendi Mick Jaggeri ja popstaar Prince’i lavapartneriks, kuid jäänud seejuures alati iseendaks.

Nüüd lõpetab ta just Eestis oma kolm aastat väldanud maailmaturnee ja lubab, et sellest tuleb vägev kontsert.

Millised oleksid kolm kõige olulisemat omadust, hea vokaali kõrval muidugi, mis ühel heal fadista’l olema peavad?

Need omadused on tõesti olemas, kuid neid on rohkem kui kolm. (Naerab.) Ja nende üle arutavad fado-inimesed vahetpidamata: missugune neist on kõige tähtsam? Minu arvamus on, et kõige olulisem on laulda kogu hingest, panna muusikasse kogu oma hing. Fado on väga eriline muusika, väga erilise meloodia ja sügava sõnumiga, selle olemust on tegelikult väga raske seletada.

Meie, portugallased, teeme muusikul ja muusikul selget vahet – üks on fadista, teine ei ole, kuigi lauldakse üht ja sama lugu ja tundub, et isegi ühtmoodi. Selle juures pole kõige tähtsam isegi mitte vokaaltehniline meisterlikkus, vaid midagi palju peenemalt ja sügavamalt tabatavat. On küllalt eakaid fado-lauljaid, kellel pole enam erilist vokaaltehnilist võimekust, kuid neid hinnatakse kõrgelt, sest neis on see miski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles