ERR.ee: Kumus esilinastus dokumentaalfilm Jaan Toomikust

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Toomik, Seanaha vedaja.
Jaan Toomik, Seanaha vedaja. Foto: Kaader filmist

Kumu auditooriumis esilinastus dokumentaalfilm «Toomiku film», mis hõlmab enamat kui rahvusvaheliselt tuntud video-, installatsiooni- ja maalikunstniku Jaan Toomiku looming ja elukäik.

Vaatajani jõuab realistlik läbilõige kunstniku loometeest ja olemusest, kuid rezissöör Marko Raat avab hoopis mitmetasandilisema maailma, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Filmiekspert Raimo Jõeranna sõnul on «Toomiku film» ise üsna ideaalne kunstiteos, kuna see avaneb üllatuslikult ning toimib vaataja jaoks peeglina.

Eile esilinastunud dokumentaalfilm räägib kunstnikust, keda me arvame endid tundvat. Marko Raat näitab vaatajatele Jõeranna hinnangul Jaan Toomikut, keda me veel ei tunne.

«Sellest filmist me saame aimu, et ega tegelikult Jaan Toomik ise ennast ei tunne, nii et see on kahe kunstniku reis maale, kus kõik on alles uus,» selgitas Jõerand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles