Moskva teeb kummarduse Eesti dokumentalistikale

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Söödi meistriteosest «Jaanipäev» (1978) ei pääse mööda ka DokuFEst.
Andres Söödi meistriteosest «Jaanipäev» (1978) ei pääse mööda ka DokuFEst. Foto: Kaader filmist

Nii esinduslikku ülevaateprogrammi meie dokumentalistika ajaloost, nagu terve detsembri jooksul näidatakse Moskvas, pole isegi Eestis kinolinale jõudnud.

Kokku on 1.-22. detsembrini kestva Eesti dokumentaalfilmide festivali DokuFEst kavas kümme seanssi, mis annavad aastakümnete kaupa läbilõike meie tõsielufilmi 100-aastasest ajaloost alates kõige varasematest, 1910ndatel vändatud kroonikapaladest ja lõpetades Dorian Supini 2002. aastal valminud portreefilmiga «Arvo Pärt. 24 prelüüdi ühele fuugale».

Eraldi seansid on pühendatud tänavu meie seast lahkunud Semjon Školnikovile ja eesti dokumentalistika grand old mani Andres Söödi loomingule. Sööt on aukülalisena ka ise Moskvasse kutsutud, kus ta juhatab 19. detsembril sisse oma loomingulise õhtu.

Ulatusliku kava on kokku pannud Vene filmiuurijad Olga Ulõbõševa ja Maksim Pavlov, keda abistas Eesti kultuuriesindaja Venemaal Dimitri Mironov ning nõustasid Eesti Filmi Instituut ja Eesti Filmiarhiiv.

Pavlov nimetab raadio Svoboda saates seda koguni esimeseks nii mahukaks ülevaateks, mis mõne teise riigi dokumentalistikast on Moskvas korraldatud. Sealsamas (lingi leiate artikli lõpust) räägib ta ka tragikoomilise loo sellest, kuidas aasta varem aset leidnud Lennart Meri soome-ugri teemaliste filmide retrospektiiv politiseeriti ja sai üheks ajendiks, mis viis tema ja Ulõbõševa vallandamiseni Moskva filmimuuseumist.

53-minutiline temaatiline saade, mille esimene pool on pühendatud Lennart Merile, on tervikuna väga huvitav, sisaldades ka filmilõike ja pannes eesti dokumentalistika avaramasse perspektiivi.

DokuFEst leiab aset kultuurikeskuses Pokrovskie Vorota ja seda korraldavad Eesti kultuuriministeerium ja suursaatkond Venemaal, Eisensteini-nimeline filmikultuuri uurimise keskus ja fond Pokrovskie vorota.

Samal ajal leiab Moskvas ja Peterburis aset ka Venemaa suurim dokumentaalfilmide festival Artdocfest, mille võistlusprogrammis on kaks Eesti filmi: Vladimir Loginovi «Sipelgapesa» ja Jaak Kilmi ja Arbo Tammiksaare «Kristus elab Siberis». Traditsiooniliselt võistlevad sellel festivalil venekeelsed filmid, mis võivad olla üles võetud ükskõik millises riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles