Jaak Kilmi esitleb oma kümmet iseseisvuse taastamise teemalist lühifilmi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti kett äratas maailmas suurt tähelepanu ja aitas kaasa Balti riikide iseseisvustaotluse teadvustamisele.
Balti kett äratas maailmas suurt tähelepanu ja aitas kaasa Balti riikide iseseisvustaotluse teadvustamisele. Foto: Endel Veliste / Sakala

Neljapäeva õhtul kell 19.00 toimub kinos Artis lühifilmide «Üheskoos. Kümme lugu iseseisvuse taastamisest» esilinastus. 100 sekundi pikkustesse filmilugudesse, mille režissööriks on Jaak Kilmi, on koondatud taasiseseisvumisperioodi kõige põnevam ajajärk alates fosforiidisõjast ja esimesest Hirvepargi meeleavaldusest kuni iseseisvuse taastamiseni.

Jaak Kilmi: «Meie eesmärk oli omavahel siduda n-ö ametlik ajastukroonika ning väga isiklik vaade lähiajalukku. Igasse klippi oleme sisse põiminud ühe lihtsa inimese loo, kes oli toonaste sündmuste keskel. Just sellistele inimestele, kelle nimi ei ole kirjutatud ajalooõpikutesse, kuid kellel on samuti oma roll iseseisvuse rahumeelsel taastamisel, teeb meie videosõnastik kummarduse.»

Tänavu tähistatakse 25 aasta möödumist kodanike komiteede liikumisest ja Eesti Kongressi kogunemisest. Lühifilmide esilinastus on juubeliaasta lõpusündmuseks.

Lühifilmide idee autori, Tunne Kelami Eesti büroo juhi Kaja Villemi sõnul jäävad toonased sündmused üha kaugemale ning vahetud mälestused tuhmuvad. «Tänased 30-aastasedki ei mäleta enam väga, mis ja miks toimus. Muinsuskaitse seltsi või Hirveparki küll teatakse, kuid selle tähendust sageli enam mitte,» ütles Villem.

Nii võetigi eesmärgiks luua klippidega omalaadne videosõnastik, kus talletada toonased kõige olulisemad sündmused ja anda edasi valitsenud meeleolusid. «Me ei pretendeeri kõikehõlmavale ja lõplikule ajalookäsitlusele, küll aga tahame vaatajani tuua ühelt poolt sündmuste konteksti ja tähtsuse ning teiselt poolt selle vahetu ja eheda emotsiooni, mis toona valitses,» selgitas Villem. «Me tahame, et vaataja tunneks nüüd neidsamu judinaid mööda selga alla jooksmas, mida tundsid toona sündmuste keskel olnud inimesed»

 Lühifilmideks on saanud:

  • Fosforiidisõda
  • Hirvepark
  • ERSP ja erakonnastumine
  • Eesti Muinsuskaitse Selts
  • Rahvarinne
  • Kodanike komiteed ja Eesti Kongress
  • Suveräänsusdeklaratsioon
  • Laulev revolutsioon
  • Balti kett
  • Iseseisvuse taastamine

 Vaata filmi «Kodanike komiteed ja Eesti Kongress» altpoolt.

Lühifilmide valmimisele on kaasa aidanud Euroopa Parlamendi saadiku Tunne Kelami büroo, MTÜ Civitas, OÜ Pimik, Euroopa Rahvapartei fraktsioon Euroopa Parlamendis,  Siseministeerium, Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles