Neeme Järvi: pean lahkuma, kuigi ei taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi
Neeme Järvi Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee avaldab ERSO peadirigendi kohalt tagasi astuda otsustanud Neeme Järvi kirja riigikogu kultuurikomisjoni esimehele Peeter Kreitzbergile. Kiri jõudis Kreitzbergini kell 3.31 öösel.

Jälgides Eestis toimuvat ja seda, mida viiakse läbi meie kultuurivallas, pean kahetsusega tunnistama, et Laine Jänese valelik ja tagurlik tegevus Eesti kultuuriministrina jätab minu arvates väga negatiivse mulje meie kultuuritegelaskonnale üldse.

Minul on aga eriti valus, et isiklikud ambitsioonid ja ebakompetentsete direktorite määramised vabariigi ainukesele ja juhtivale muusikakollektiivile ERSO, ilma minuga eelnevalt konsulteerimata, on kuritegelik ja isiklike suhete klaarimine. Andres Siitan on hea direktor olnud ERSOs juba palju aastaid ja tema üleöö vallandamine on valelik ja kuritegelik samm nii minu, saja muusiku kui ka muusikaüldsuse suhtes (...).

Suvest saadik on Andres Siitani ja ERSO elu täielikult halvatud. Põhjuseks leiti rahapuudus. Siitani töös otsiti spetsiaalselt vigu.

Jah, selles, et rahasumma on puudu, on süüdi kultuuriministri enda tegevus, kusjuures süü aeti Andres Siitani kaela. Üksikasjad on olnud ka ajakirjanduses.

Olen orkestri kunstiline juht ja peadirigent olnud praktiliselt 3 kuud. Mind valdab praegu nördimus ja mul pole lihtsalt võimalik jätkata enam.

Kuna mul pole kellegi poole rohkem pöörduda, palun vastu võtta minu lahkumisavaldus. Lihtsalt pean, aga ei taha lahkuda ERSO peadirigendi kohalt, mis on olnud minu elu unistus. See unistus on suudetud ära rikkuda ning seda Laine Jänese poolt.

Veel on võimalus taastada vana olukord ja jätkata asja nii, et kultuuriminister oleks õige inimene, kellega oleks võimalik suhelda.

Tänuga,

Neeme Järvi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles