Mark Raidpere: olen vastutustundlik

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Raidpere
Mark Raidpere Foto: Peeter Langovits

«Isiklik majanduslik seis,» vastab kogu oma karjääri vabakutselisena töötanud foto- ja videokunstnik Mark Raidpere küsimusele, mis oli põhjus, et ta kandideeris kunstnikupalgale.

Eesti ühiskonnas on kunstnikupalka Raidpere arvates vaja juba seepärast, et tekitada poleemikat selle vajalikkuse üle. «Kui Postimehes oli gallup, kus lugejad said hääletada, kas nende arvates peaks kunstnikupalk olema null eurot, miinimumpalk või veel üks summa, siis 67 protsenti vastas, et see peaks olema null. See hämmastas ja tegi ka väga palju emotsionaalselt haige. Sest mina lugesin sellest välja, et loomingulise inimeste tööd ei väärtustata.»

Raidpere on arvestanud, et eeloleva kolme aasta jooksul tuleb tal isikunäitus teda esindavas Pariisi galeriis. «Mul on olnud Pariisis kolm näitust. Lähitulevikus on mul plaanis veel mitu näitust Euroopa suurlinnades, kuid kuna mul on läbirääkimised pooleli, siis ma ei saa neist täpsemalt rääkida. Tahan vaid öelda, et ma siiski olen vastutustundlik inimene.»

Mark Raidpere viimane isikunäitus Eestis toimus kaks aastat tagasi. EKKMis üleval olnud näitusel sai näha Raidpere video- ja fotoloomingut. «Vahepeal tegin fotot enamasti tellimuste peale, aga mitte näitussaali jaoks. Aasta enne Tallinna näitust jõudsin taas foto juurde tagasi ja praegu tundub foto meediumina mulle natuke huvitavam kui video.»

Eesti Kunstnike Liidu koostatud komisjon valis kunstnikupalga saajaiks Kaido Ole, Marge Monko, Kris Lemsalu, Mark Raidpere ja Anu Vahtra. Kunstnikupalgale võisid kriteeriumite järgi kandideerida omal erialal aktiivsed loomingulises tippvormis kunstnikud, kuraatorid või kunstiteadlased/kriitikud, kes soovivad järgneva kolme aasta jooksul pühenduda erialasele loometööle. Eesti Kunstnike Liidule laekus 73 taotlust. Konkursi võitjatega sõlmib loomeliit lepingu vastavalt töölepingu seadusele. Palga saaja kohustub andma loomeliidule lepinguperioodil igal aastal oma erialasest tegevusest vabas vormis ülevaate. Kunstnikupalga suurus aastaks 2016 on brutopalgana 1001 eurot (netopalk 805,86 eurot), palga suurus arvestatakse komisjoni otsusele eelneva aasta keskmise palga kogukulu järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles