Kreitzberg: kogu Eesti kultuuri asjaajamine on häbistatud

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kreitzberg.
Peeter Kreitzberg. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu kultuurikomisjoni esimehe Peeter Kreitzbergi hinnangul häbistab ERSO ja Laine Jänese ümber toimuv kogu Eesti kultuuri asjaajamist ning Jänes peaks toimuva eest vastutuse võtma.

«Kui Jänes lasi Läänemaa muuseumi direktori Rea Rausi lahti selle põhjendusega, et tuntud kultuuritegelane Ilon Wikland on Rausi kritiseerinud, siis praegu on väga tuntud kultuuritegelase kriitika suunatud tema enda vastu,» viitas Kreitzberg ERSO peadirigendi kohalt lahkuda sooviva Neeme Järvi kriitikale kultuuriministri aadressil. Kreitzberg osutas, et Jänes peaks enda tegevuse suhtes samamoodi seisukoha võtma.

Tema sõnul oleks Neeme Järvi lahkumine peadirigendi kohalt väga tugev moraalne löök ERSO-le. Kreitzberg näeb põhiprobleemina seda, et kultuuriminister ei ole otsuseid tehes suhelnud oma valdkonna tippudega, sealhulgas Järviga. Ta lisas, et Eesti kultuurivaldkonnas on tekkinud murettekitav nähtus, kus kultuuriinimesed on end kahte leeri võtnud ning jagunevad vastavalt Jänese ja ERSO endise juhi Andres Siitani pooldajateks.

Sel sügisel ERSO peadirigendiks ja kunstiliseks juhiks saanud maestro Neeme Järvi teatas täna varahommikul riigikogu kultuurikomisjoni esimehele Peeter Kreitzbergile saadetud kirjas, et astub ERSO peadirigendi kohalt tagasi. Maestro sõnul on Laine Jänes tema unistuse rikkunud. Samas märgib ta, et «veel on võimalus taastada vana olukord ja jätkata asja nii, et kultuuriminister oleks õige inimene, kellega oleks võimalik suhelda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles