Nädala album. Kodukootud kosmoseodüsseia

Margus Haav
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Navigaator Pirx
Navigaator Pirx Foto: Kuvatõmmis

Ulmekogumik

Navigaator Pirxi tagasitulek

Ambifunk

Hinne:3

Kuigi «Navigaator Pirx» jääb «Hukkunud Alpinisti hotelli» võimsasse varju nii kunstilises kui ka kultuslikus mõttes, on see sellegipoolest lugu, mille kohta iga keskealine eestlane mäletab täpselt, mil ta filmi esimest korda nägi. Minul juhtus see näiteks Jõgeva kinos. Üheksa-aastase, Soome televisiooni mõjupiirkonnast välja jääva eelteismelise jaoks oli see ikka vägev elamus. Robotid, kosmos, välismaa, paljad tissid ööklubis, tehisinimese Calderi jube karjatus, kui ülekoormus tal juhtimispuldi külge klammerdunud käed otsast rebib...

Igaks juhuks ­ vanadele meenutuseks, noortele õpetuseks: Poola-Eesti koostöös 1979. aastal valminud teaduslik-fantastilises mängufilmis tuli navigaator Pirxil sooritada kosmoselend meeskonnaga, kelle hulgas on roboteid, ja hinnata erapooletult kõigi meeskonnaliikmete võimeid. Kes on robot, kes inimene, seda Pirxile ei öeldud. See oli märgilise tähendusega katse, mis pidi otsustama, kas robotid lähevad masstootmisse või mitte. Film valmis suurepärase poola kirjaniku Stanislaw Lemi jutustuse «Rozprawa» («Juurdlus») põhjal ja ausalt öeldes imestan siiani, miks seda raamatut tollal eesti keelde ei tõlgitud. Filmiga seotud eestlasi oli ekraanil tegelikult võrdlemisi vähe, veidi rohkem oli neid ekraani taga. Muusika lõi Arvo Pärt, kes tollal valmistus Nõukogude Liidust lahkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles