Arvo Pärt: nii kaua, kui seda maja ei ole, on muusikud kurvad

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMTA saali ehitamise toetuskontsert ja marss.
EMTA saali ehitamise toetuskontsert ja marss. Foto: Sander Ilvest

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) on juba 19 aastat oodanud oma teise hoone valmimist, seni on tulevased muusikud ja teatritegijad pidanud läbi ajama rendipindade ja kitsukese kammersaaliga.

Et poliitikutele ja teistele otsustajatele saaliprobleemi meelde tuletada, korraldati täna Toomkirikus kontsert, kus kõlas esmakordselt Eestis Arvo Pärdi värske teos «Väike litaania» Vox Clamantise esituses ja Jaan-Eik Tulve dirigeerimisel, vahendas ERRi kultuuriportaal.

«On väga kahetsusväärne, et 25 aastat pärast iseseisvuse taastamist rahu tingimustes, majandusliku õitsengu tingimustes pole veel meie riik suutnud või pole leidnud võimalusi, pidanud oluliseks aidata tänapäevaste Arvo Pärtide ja Eduard Wiiraltite õppimistingimuste parandamist,» ütles muusikaakadeemia vilistlane Jaan-Eik Tulve.

Professor Helena Tulve sõnul on suur harjutus- ja esinemissaal konkurentsivõimelise muusikahariduse elementaarne osa, sest suures saalis musitseerimiseks tuleb kasutada teistusugust tehnikat kui väikeses ruumis.

«Võib-olla seal ei olegi otsest süüdlast, aga mõtelge selle asja peale - ei ole veel hilja, aga nii kaua kui seda maja ei ole, on muusikud kurvad ja eks see mõjub ka nende töö ja kvaliteedi peale,» leidis helilooja Arvo Pärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles