Järvi: Jänes teostab hirmuvalitsust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Neeme Järvi.
Dirigent Neeme Järvi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

ERSO peadirigendi kohalt lahkunud Neeme Järvi ütles TV3 saatele «Kolmeraudne» antud telefoniintervjuus, et kultuuriminister Laine Jänes teostab loomeinimeste üle hirmuvalitsust.

«See on hirmuvalitsus, meie direktor Andres Siitan lasti lahti, sest inimene läks kultuuriministri juurde, et selgitada, mis tegelikult toimub siis nende rahadega ja kultuuriminister lihtsalt vallandas ta sellel momendil,» oli Järvi nördinud.

Maestro kritiseeris ka Siitani asemele Anneli Undi toomist, heites ette, et vahetus toimus järsult, juhivahetust ei konsulteeritud temaga ja Unti ei tutvustatud talle.

«Isegi kui ma võiksin Anneli Undiga midagi rääkida, siis ma ei saaks midagi teha enne, kui ma olen teda näost-näkku näinud,» rääkis Järvi. «Ma olen päris kindel, et tal pole kogemusi orkestritöö vallas.»

Järvi sõnul on ERSO õnnetus olukorras, sest muusikud saavad maailma mastaabis erakordselt madalat palka ja lahkuvad välismaale. Dirigendi sõnul pidi ta ametis olles pidevalt neile probleemidele mõtlema ega saanud loometegevusele keskenduda.

Järvi kritiseeris ka peaminister Andrus Ansipi täna meedias ilmunud väljaütlemisi, milles ta minister Jänesele toetust avaldas. «Ansip pole asjaga üldse kursis, täna ajalehes esinedes toetus ta ainult Laine Jänese informatsioonile, teadmata, mis tegelikult toimub, (ta on - toim.) inimene, kes üldse kultuurist midagi ei tea.»

Lisaks väitis Järvi, et näiteks Eesti Kontserdil on tunduvalt suuremad majandusraskused kui ERSOl. «Meil oli vaja leida see patuoinas, aga tegelikult tekitas selle olukorra ministeerium ja ministeerium on tegelikult süüdi selles,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles