ERSO palgad jäid hoolimata eelarve vähenemisest kärpimata

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO kontsert.
ERSO kontsert. Foto: Peeter Langovits

ERSO endine direktor Andres Siitan tunnistas Postimees.ee´le, et ei kärpinud aasta alguses orkestri töötajate palku, kuigi oleks pidanud seda eelarve vähenemisest tingitult tegema.

Aasta alguses ühendas kultuuriministeerium Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO), Eesti Rahvusmeeskoori (RAM) ja vanamuusikaansambli Hortus Musicus üheks asutuseks, mis jätkas ERSO nime all.

ERSO tänavune eelarve on 27,5 miljonit krooni, mis on võrreldes eelmise aasta eelarvega üheksa protsenti väiksem.

Kuna RAMi ja Hortus Musicuse palgafonde ei vähendatud, siis võttis Siitan enda sõnul võrdsest kohtlemisest, õiglustundest, eetilisusest ja töölepinguseadusest lähtuvalt vastu otsuse mitte kärpida ka orkestri töötajate palku, mis on omakorda viinud asutuse olukorda, kus kulud ületavad tulusid aasta lõpuks 3,2 miljoni krooni võrra.

«Sealt need käärid tekkisid,» tunnistas Siitan. «Ei tohi inimesi ühe asutuse siseselt ebavõrdselt kohelda,» lisas ta. 2009. aasta tasemele jäid nii orkestrantide kui ka ERSO administratsiooni, k.a. Siitani enda 35 000-kroonine palk.

ERSO töötajad saavad palka kollektiivlepingus määratud palgaastmete alusel. Kõige madalama astme palk on Siitani sõnul 11 050 krooni, kõrgeim aga 19 000 krooni. Lisaks saavad üksikud inimesed, keda on Siitani kinnitusel umbes ühe käe sõrmede jagu, n-ö personaalpalka, mille suurust ei soovinud mees täpsustada, kuid ei lükanud ümber väidet, et see on oluliselt üle 20 000 krooni. Personaalpalka saavad tema sõnul vaid väga kõrge tasemega ning pika staažiga pillimängijad.

«Ma olen teinud otsuseid, mis on viinud eelarve puudujäägini, aga need puuduolevad kolm miljonit on väljendunud heades kontsertides. Kogu raha on läinud ERSO tööks, mitte millekski muuks,» kinnitas Siitan.

Orkestrandid saadeti mais ja septembris kulude kokkuhoiu nimel nädalaks miinimumpalgaga tasustatud puhkusele, lisaks viibib orkester sundpuhkusel ka sel nädalal.

Praeguseks on ERSO-l tekkinud võlg ka maksuameti ees. Siitani sõnul oli tal plaanis võlg likvideerida uue aasta alguses. «Minu prioriteediks on olnud töötajate palkade väljamaksmine,» kinnitas ta.

Mis puudutab Neeme Järvi palka, mille ümber on palju spekuleeritud, siis ka selle suurust ei soovinud mees konfidentsiaalsusele viidates avaldada, kuid Andrus Ansipi eilsel valitsuse pressikonverentsil esitatud väidet, et Järvi nädalapalk on viis peaministri kuupalka, nimetas Siitan alatuks valeks.

Postimehe andmeil küündib ERSO peadirigendi Neeme Järvi ühe nädala tasu ligi 160 000 kroonini, lisaks hüvitatakse äriklassi lennupiletid ja luksushotelli arved.

Siitani sõnul aga on jutt luksushotellidest samuti vale. Nimelt elab Järvi tema kinnitusel Eestis viibides oma sugulaste juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles