Mida peidab uudistehundi filmiarhiiv: «Fast Eddy vanad uudised» Postimehe kinos

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Fast Eddy vanad uudised»
«Fast Eddy vanad uudised» Foto: Kaader filmist

Neljapäevast pühapäeva hilisõhtuni saab Postimehe Kinos vaadata Marko Raadi mõtlemapanevat dokumentaali «Fast Eddy vanad uudised».

Mida on filmist arvanud kriitikud?

«Huvitav ja üllatuslik persoon, kelle elu avades koorub välja mitu põnevat teemat. On inimlikku traagikat ja üldistusjõudu,» leiab PÖFFi juht Tiina Lokk.

«Raadi portreefilmid räägivad alati rohkemast kui ainult portreteeritavast. Ka sellesse filmi on ta põiminud hulga Edi elu ja saatusega seotud üldisemaid teemasid, mis kõik üksteise järel korraks helisema hakkavad,» Postimehe filmitoimetaja Tiit Tuumalu.

Vabakutseline operaator Edgar Väär (1929 Kuressaare, Eesti – 2014 Toronto, Kanada) teenis oma hüüdnime Fast Eddy ära sellega, et jõudis sageli sündmuskohale enne politseid ja CBC krimireportereid. Suur osa tema filmitust on jõudnud CBC vahendusel tele-eetrisse. Ülejäänu, sadu tunde filmilinti, mida uudistele maha müüa ei õnnestunud, on hunnikutes mehe Toronto kesklinna penthouse’i tubades ja keldris.

Kas vanu uudiseid saab müüa? Mida mäletab Ed veel ise ja mida räägivad mehe vanad filmirullid sellest, mis teda maailmas huvitas? Millal lõppevad inimese enese juhitavad surma ettevalmistused ja millal muutud eestkostetavaks lapseks, lilleks, mööbliks?

Kuidas kulgeb igavese ilu ja muretu eluga harjunud abielupaari argipäev, kui selle jätkumine seniste standardite järgi on muutunud küsitavaks ja neile endile häbenemisväärseks?

Kuidas näeb välja inimese lõpp, kes on väga paljude teiste lõppe ja hävinguid infotainment'i tööstusele jäädvustanud?

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles