ERSO skandaal on leidnud maailma meedias laialdast kajastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO Neeme Järvi juhtimisel esinemas.
ERSO Neeme Järvi juhtimisel esinemas. Foto: Peeter Langovits

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) ümber toimuv ja orkestri kunstilise juhi kohalt tagasi astunud Neeme Järvi väljaütlemised on leidnud maailma ajakirjanduses laialdast kajastamist.

Uudisteagentuur AFP tegi neljapäeval uudise Järvi lahkumisest ERSO peadirigendi ja kunstilise juhi kohalt ning sealtkaudu jõudis see kümnetesse maailma inglis- ja saksakeelseelsetesse ajalehtedesse. Põhjalikumalt on Järvi lahkumist kajastanud ka Soome ajakirjandus.

Kümnetesse maailma ajalehtedesse jõudnud AFP uudis vahendab Järvi sõnu, milles maailmakuulus dirigent võrdleb valitsuse tegevust ERSO direktori vallandamisel nõukogude ajaga.

«Ma tunnen, nagu ma oleks tagasi nõukogudeaegses süsteemis, kui valitsus lahendas probleeme samasugusel moel,» ütles Järvi AFP-le.

Agentuur tsiteeris ka ERSO direktori kohalt vallandatud Andres Siitanit, kelle sõnul paneb Järvi lahkumine kahtluse alla ERSO kavandatud ringreisi Jaapanis, Lõuna-Koreas ja Ameerika Ühendriikides aastatel 2012-2013.

Järvist kirjutas ka reedene Helsingin Sanomat, mis märkis, et tagasi astunud peadirigent asus ERSOt juhtima alles tänavu sügisel.

«Ma ei taha seda, aga ma olen sunntitud lahkuma ERSO kunstilise juhi kohalt. Kohalt, mis on olnud minu elu unistus ja see on suudetud ära rikkuda ning viidud Laine Jänese poolt võiduka lõpuni,» tsiteeris Helsingin Sanomat Järvi sõnu.

Maailmakuulus tippdirigent, maestro Neeme Järvi teatas neljapäeva varahommikul oma tagasiastumisest ERSO kunstilise juhi kohalt neljapäeval, avaldades sellega protesti Andres Siitani vallandamise vastu orkestri direktori kohalt.

Kultuuriminister Laine Jänes vallandas esmaspäeval ränkadele juhtimisvigadele viidates ametist ERSO dirktori Andres Siitani ja määras orkestri direktori kohusetäitjaks Eesti Filharmoonia kammerkoori direktori Anneli Undi.

2009. aasta augustis algatas kultuuriminister Laine Jänes ERSO  ja Eesti Kontserdi struktuuride muudatuse, mis nägi ette Eesti Rahvusmeeskoori ja Hortus Musicuse liitmise ERSOga. ERSO  direktori väitel pidi ERSO  haldusalasse minema ka Estonia kontserdisaal, ministeerium on selle väite aga seni kategooriliselt tagasi lükanud. Oma hilisema käskkirjaga tühistas minister kõik struktuurimuutused ja taastas endise olukorra. Siitani väitel on struktuurimuudatused ja nende tagasipööramine asetanud ERSO  keerulisse majanduslikku seisu. Jänese sõnul tulu struktuurimuudatuste ettepanekuga välja Siitan ise.

Septembri lõpus andis Jänes korralduse moodustada ERSO  eelarvevahendite kasutamise õiguspärasuse kontrollimiseks teenistusliku järelevalve komisjon, mille auditist selgub, et ERSO tegevuskulud on 4,3 protsenti kasvanud. Ministeerium nõudis ERSO-lt eelarve vastavas mahus kärpimist, kuid kuna orkester seda ei teinud, vallandas Jänes esmaspäeval Siitani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles