Jänes: ERRi hoonet ja uut ooperiteatrit ei saa vastandada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline pidi tulevikus välja nägema rahvusringhäälingu uus maja Tallinnas Tuisu tänaval.
Selline pidi tulevikus välja nägema rahvusringhäälingu uus maja Tallinnas Tuisu tänaval. Foto: ERR

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul ei saa Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) hoone ja ooperiteatri ehitust omavahel vastandada ja ta ei ole nõus küsimuse püstitamisega, kas ehitada uus ringhäälingumaja või rahvusooperi hoone.

«Kui mina olen sellise valiku ette pandud, siis ma ei vasta, sest need ei ole võrreldavad ehitised. Esiteks, ERRi uus hoone on juba projekteeritud, ettevalmistusprotsess on jõudnud väga kaugele ja kindlasti tuleb see võimalusel valmis ehitada. Estonia ooperimaja osas on käimas alles ettevalmistustööd. Neid ei saa praegu ühele pulgale panna, sest nende arengufaasid on suures ajalises nihkes,» ütles Reformierakonda kuuluv Jänes intervjuus BNSile.

Jänese erakonnakaaslane, rahandusminister Jürgen Ligi ütles oktoobri lõpus parlamendi ees esinedes, et eelistab ERRi uut hoonet kindlasti ooperiteatri Estonia uuele majale. «ERRi maja minu jaoks on kindlalt eespool kui see kontserdimaja, mis on natuke kaugem tulevik,» ütles Ligi.

Rahandusministri sõnul ajab Estonia teatrihoone praegu oma asja ära rohkem kui «laialipillutatud rahvusringhääling». Ligi viitas sellele, et televisiooni ja raadio tarbijate hulk on suurem ja seepärast ka õigustab ERRi hoone eelistamist uue rahvusooperi majale.

Valitsus kaalub rahvusringhäälingu hoone ehituse üleandmist Riigi Kinnisvara ASile (RKAS), mis oleks Jänese hinnangul kõige ratsionaalsem lahendus. «Otsus anda ringhäälingumaja üle RKASile ei ole langenud, seda arutatakse. Pärast seda, kui riigikogu on eelarve kolmanda lugemisega ka valmis saanud, saab selguse rohkem majja. Kindlasti ei ole lahendus see, et majaehitus lihtsalt seisma jääb, see oleks väga halb lahendus,» lausus kultuuriminister.

Jänes ei soovinud välja öelda tähtaega, millal ERR võiks uues hoones tegevust alustada. «Ma jään vastuse võlgu, ma tõesti ei oska öelda. See kõik sõltub praegustest otsustest, kas töö juhtimine läheb RKASi alla ja nii edasi. See on asjade jada ja ei saa ühtegi küsimust kontekstist välja tõmmata,» sõnas ta.

ERRi eelarve ringhäälingumaja ehituse rahastamist praegu ei võimalda.

Ringhäälingumaja on kavas rajada Tallinnasse Kristiine linnaossa Tuisu 21 kinnistule. ERR võtab ringhäälingumaja projekteerimisel aluseks arhitektuurikonkursi võidutöö, mille autor on Taani arhitekt Erik Nobel. Võitnud projekt näeb ette klaasist hoone, mille sisse on paigutatud läbipaistmatute seintega stuudiod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles