«Terevisioonis» algas male kiirkursus

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maletaja Paul Keres on üks tuntumaid eestlasi, kelle annet imetlevad miljonid.
Maletaja Paul Keres on üks tuntumaid eestlasi, kelle annet imetlevad miljonid. Foto: virumaateataja.ee

7. jaanuaril möödub neli aastakümmet maailma teravaimas tipus püsinud suurmeistri, maletaja Paul Kerese (1916–1975) sünnist sada aastat. Vikerraadio tähistab Kerese sünniaastapäeva mitme saatega ja hommikuprogrammi kell 9.15 kutsutakse tuntud inimesi malet mängima ja malejuttu ajama.

ETV «Terevisioon» tähistab samuti Paul Kerese sajandat sünniaastapäeva. Terve nädala annab igal hommikul male kiirkursuse loenguid Eesti esimaletaja Kaido Külaots. Rahvusvaheline suurmeister tuletab hommikuti vaatajatele meelde male põhitõed ning õpetab, kuidas saada edukaks maletajaks.

Minisarjas «Keres, meie Keres» on teemaks Kerese maletee aastani 1945. Kõnelevad Keres, male eksmaailmameister Boriss Spasski, suurmeister Salo Flohr, Kerese kauaaegne sõber ja seltsikaaslane Jüri Rebane üliõpilasseltsist Liivika, maestro Gustav Ernesaks ja hiljaaegu Keresest raamatu avaldanud Paavo Kivine. Esimene osa oli eetris 3. jaanuaril ja seda saab järelkuulata Vikerraadio kodulehel. Teises saates 10. jaanuaril kell 10.10 kuuleb arhiivilõikudes kõnelevat Paul Kerest, tema abikaasat Maria Kerest ja suurmeistrit Viktor Kortšnoid. Stuudios on maleusku kirjanik Ülo Tuulik. Saate autor on Tiit Karuks, toimetaja Marje Lenk.

3. jaanuari «Keelesaates» kuuleb lähemalt maleterminoloogiast. Ajakirjanik ja luuletaja Ado Grenzstein võttis 1883. aastal oma maleõpikus kasutusele sõnad male, kuningas, lipp, vanker, odamees, ratsamees ja kahimäng. Tema loodud terminoloogiat arendas edasi maletaja Johannes Türn. Kuidas on tekkinud ja arenenud male sõnavara, räägib rahvusvaheline meister males Iivo Nei. Saate autor on Piret Kriivan ja see on järelkuulatav Vikerraadio kodulehel.

Aasta esimene «Vasar»räägib malest kultuuris. Stuudios on filosoof Roomet Jakapi, Mihkel Kunnus ja Peeter Helme. Saade on eetris 8. jaanuaril kell 14.05.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles