Järvi keeldub Jänesega kohtumast

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi.
Neeme Järvi. Foto: Peeter Langovits/Postimees

ERSO peadirigendi kohalt lahkunud Neeme Järvi vastas eitavalt kultuuriminister Laine Jänese ettepanekule kohtuda ja lähemalt rääkida ERSO arengutest.

Järvi vastas oma kirjas Jänesele, et kui ERSO jaoks ei ole loodud sobivaid tingimusi, ei ole Järvil Jänesega ka millestki rääkida. «Kui Eesti tahab  jõuda viie rikkama riigi hulka, siis peaks seejuures olema eesmärgiks  jõuda ka viie vaimselt ja kultuuriliselt rikkama riigi hulka!» märkis Järvi.

Jänes saatis ettepaneku kohtumiseks reedel. «Minu kindel veendumus on see, et ERSOga seotud probleeme avalike pöördumiste vahendusel lahendada pole mõtet. Ma pean oluliseks Teiega kohtuda silmast silma, et rääkida sümfooniaorkestriga seonduvast ning edasistest arengutest,» kirjutas ta Järvile.

Maestro vastas ministrile täna, heites muu hulgas ette seda, et Eesti kultuuripoliitika taotleb rahalist kasumit kunstilise kvaliteedi arvelt. Tema hinnangul tuleks parandada professionaalsete muusikute töötingimusi ning tõsta ERSO liikmete palkasid. «Arvestades Eesti kesktaseme ametnike töötasu, peaks ERSO  liikmete palk olema vähemalt kaks  korda suurem, mis looks eeldused  kunstilise  kvaliteedi tõstmiseks, et väärikalt esineda ka maailma parimates kontserdisaalides,» selgitas Järvi. Samuti tuleks tema sõnul ERSO liikmetele leida Estonia kontserdisaali kõrvalruumides vajalikud harjutusruumid. «Seega peaks Estonia kontserdisaal koos  kõrvalruumidega  kuuluma ainult ERSO-le ja tema alluvuses tegutsevale  oratooriumikoorile,» leiab Järvi.

Neeme Järvi teatas möödunud nädalal oma tagasiastumisest ERSO peadirigendi kohalt, kuna ta ei ole rahul kultuuriministri tegevusega ERSO ümber, seal hulgas Andres Siitani vallandamisega ERSO juhi kohalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles