Esilinastub uus Kadri Kõusaare uus mängufilm

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

7. jaanuaril esilinastub Jõhvi Kontserdimajas 2016. aasta Eesti kinomaastiku avafilm «Ema».

Peaosas mängib sarmikas Rakvere teatri näitlejanna Tiina Mälberg, kelle jaoks on film «Ema» esimene suurem mängufilmi peaosa. Režissöör Kadri Kõusaare sõnul ongi Tiina Mälberg üks uue mängufilmi suurimaid trumpe. «Tiina tegi vapustavalt hea rolli. Juba ainuüksi tema pärast tasub seda filmi vaadata,» tõi Kõusaar esile.

Kuid millise filmiga on «Ema» puhul tegu? «Osalt on see kriminaalne lugu, kus püütakse lahti harutada traagilise sündmuse tagamaid. Teisalt aga kajavad vastu üldinimlikud teemad nagu armastuse puudus, lootuste luhtumine, teineteisest möödarääkimine või üldse mitte teineteisega rääkimine,» ütles Kõusaar, kellele sekundeerib ka nimiosalist Ema mängiv Tiina Mälberg. «Tegemist on tõepoolest filmiga, mis oma mitmekihilisuses pakub põnevust igale vaatajale. Äratundmist on «Emas» kahtlemata erineva taustaga vaatajaile. Nii meestele kui ka naistele, nii noorematele kui ka vanematele. Mulle endale meeldib see film kaadri kompositsiooni, kaasaegselt retroliku koloriidi ja põhjamaise mõtetele ruumi jätva tempo ning mõrkja huumori pärast,» rääkis Mälberg.

Millised aga olid režissööri peamised väljakutsed uue mängufilmi juures? «See on esimene minu kui režissööri film, kus stsenaarium polnud minu kirjutatud. Osalt oled siis loost nagu distantseeritum, teisalt aga annab see distants ehk värske pilgu. Samuti, kuna tegevus toimus põhimõtteliselt vaid ühes majas, oli veidi pelutav, kas suudame luua vajaliku dramaatilise pinge, kuid arvan, et saime sellega hakkama!» märkis Kõusaar.

Mälbergi jaoks aga oli üks väljakutsetest ajafaktor. «Teatrietenduseks valmistud pikemalt ette ning lavastust mängitakse mitmeid kordi läbi. Võtteplatsil olles aga on sul nii-öelda üks võimalus teha asi ära hästi ja vaatajatele kaasahaaravalt,» rääkis Mälberg.

«Ema» on põnevikuline lugu unistuste püüdmiseks tehtud tormakatest otsustest, mille tagajärjed jäävad end veel tükiks ajaks meelde tuletama. Filmi keskmes on tulistamise tagajärjel koomasse langenud täiskasvanud poja eest hoolitsev naine, kes seisab silmitsi terve väikelinnatäie inimestega, kes üritavad tema pojaga juhtunu mõistatust lahendada.

Filmis teevad kaasa Tiina Mälberg, Andres Tabun, Andres Noormets, Siim Maaten, Jaan Pehk, Jaak Prints, Rea Lest, jt. Režissöör Kadri Kõusaar, stsenarist Leana Jalukse, produtsent Aet Laigu. Filmi produtseerib Meteoriit.

Filmi toetavad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Viru Filmifond ning filmi telepartneriks on Eesti Rahvusringhääling.

2016. aasta avafilm «Ema» on kinodes üle Eesti alates 8. jaanuarist.

Ema Treiler ENG-RUS sub 1080p from Aet Laigu on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles