Üleskutse! Tee «Tõe ja õiguse» I osale ajakohased illustratsioonid!

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tõe ja õiguse» I osa
«Tõe ja õiguse» I osa Foto: Repro

Kuni 30. oktoobrini 2016 on kõigil suurepärane võimalus luua uued ja nüüdisaegsed illustratsioonid «Tõe ja õiguse» I osale!

2016. aasta oktoobris möödub 90 aastat A. H. Tammsaare suurromaani «Tõde ja õigus» I osa (1926) ilmumisest. Romaan sai kiiresti lugejate lemmikuks ning kujunes eesti kirjanduse  üheks oluliseks tüvitekstiks. Teoseks, mille tähendust ja kaalukust ei ole suudetud ületada siiani.

Seoses romaani tähtpäevaga kuulutavad A. H. Tammsaare Muuseum, Eesti Kujundusgraafikute Liit ning Tammsaare ja Vilde Sõprade Selts välja illustratsioonivõistluse.

Illustratsioonivõistlus seab ülesandeks luua illustratsioonid «Tõe ja õiguse» I osa tegelaskujudest,  keskenduda karakterite tabamisele tänapäevases visuaalkeeles.

«Tammsaare loomingut on küll illustreeritud mainekate kunstnike poolt, kuid suurem osa neist töödest jääb aastakümnetetagusesse aega ning kannab ka selgelt oma ajastu kunstikeele pitserit,» selgitas võistluse vajadust Tammsaare muuseumi juhataja Maarja Vaino. «Tahaksime, et Andres, Pearu, Krõõt ja teised saaksid endale  tänapäevase näo ja olemise. Usun, et see aitaks  tänasel lugejal romaaniga ka kergemini suhestuda. Samuti loodame, et võistlus rikastab eesti kirjandusmaastiku pildikeelt laiemalt ning toob esile raamatuillustratsiooni kui žanri olulisust.»

Illustratsioonivõistlus algab 30. detsembril 2015 ning lõpeb 30. oktoobril 2016. Võistluse tulemused kuulutatakse välja A. H. Tammsaare sünnipäeval 30. jaanuaril 2017.

Õnnestunud võistluse korral on plaanis avaldada illustreeritud juubelitrükis aastal 2018 ja tähistada sellega nii A. H. Tammsaare 140. kui ka Eesti Vabariigi 100. juubeliaastat.

Täpsemat infot ja võistluse statuudi leiab muuseumi kodulehelt «Tõde ja õigus 90» erilehelt:http://linnamuuseum.ee/tammsaare/tode-ja-oigus/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles