«Hei, Rasma» Postimehe kinos

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Hei, Rasma!».
«Hei, Rasma!». Foto: Kaader filmist
  • Selle nädala filmi on võimalik näha ainult Eesti territooriumi

Pühapäeva hilisõhtuni saab Postimehe kinos vaadata Eesti-Läti-Leedu dokumentaali «Hei, Rasma», mis on ajendatud 1941. aastal Põhja-Eesti rannikul miini otsa sõitnud Läti aurikust Rasma. 

Mida arvas filmist Postimehe žürii? «Ega neid lugusid, mis meid Lätiga seoksid, just üleliia ole ja selles mõttes on see film kindlasti tervitatav,» kirjutas Sven Grünberg. Olle Mirme: «See uduseks unustatud legend on aga pelgalt ettekääne: õhinas jutustajad-vahendajad ei märkagi, et tegelikult on see lugu neist endist. Trikk toimib, sest juba ammu pole ekraanil nii toredaid ja avatud eestlasi nähtud.»

«Hei, Rasma!» portreteerib kaasaegset Eesti inimest läbi Eesti rannakülade ühe iidsema traditsiooni – rannaõiguse, lähtudes legendist, mis on seotud Läti aurikuga Rasma, mis sõitis 5. juulil 1941 Põhja-Eesti rannikul miini otsa.

Nimelt otsustas kapten laeva Mohni saare madalikule suunata, et päästa reisijad ning last, ennekõike Riiast evakueeritud õmblusvabriku sisustus, aga väidetavalt ka Husqvarna jalgrattad ning teravili ja jahu.

Läti, Eesti ja Leedu koostöös valminud film otsib Eesti rannakülades «Rasma» pardalt pärit jalgrattaid ja õmblusmasinaid, aga ka laevahukuga seotud jutulõngu ja mälestusi, talletades nn kaasaegset pärimust.

Postimehe tellijad saavad Postimees Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimees Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles