ERSO oma edasistes plaanides Järviga ei arvesta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maestro Neeme Järvi ERSO kontserte vähemalt lähiajal ei dirigeeri.
Maestro Neeme Järvi ERSO kontserte vähemalt lähiajal ei dirigeeri. Foto: Peeter Langovits

Kuigi eelmisel nädalal teatas Neeme Järvi, et ei soovi enam jätkata Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) peadirigendi kohal, lootsid paljud, et Järvi mõtleb ümber. Eile aga saatis maestro kultuuriminister Laine Jänesele ametliku kirja, kus teatas lõplikust loobumisest, kirjutab Kristi Leppik.

«Ega meil ei olegi mingit muud suunda võimalik võtta, kui teha plaanid ilma Neeme Järvita,» ütles ERSO ajutine juht Anneli Unt. See tähendab, et uusaastakontserdid 30. detsembril Pärnus ja 1. jaanuaril Tallinnas küll toimuvad, kuid ilma Järvi dirigeerimiseta.

«Nende kontsertidega on kiire, sest kontserdi ettevalmistust ei saa teha ühe või kahe päevaga ja selle tõttu peame elama teadmisega, et 1. jaanuaril Järvit ei ole,» selgitas Unt. Kui veel reedel olid mõlemad kontserdid Järvi koduleheküljel kontserdipäevikus Järvi esinemistena kirjas, siis eilseks olid uusaastakontserdid nimekirjast kustutatud.

Järvi saatis eile hommikul kultuuriminister Laine Jänesele ametliku kirja, kus ütles, et on otsustanud ERSO kunstilise juhi ja peadirigendi kohast loobuda. Kiri oli vastuseks Jänese ettepanekule Järviga kohtuda ja ERSO edasisi arenguid silmast silma kohtudes arutada. Järvi keeldus kohtumisest ja ütles, et kui ERSO jaoks ei ole loodud sobivaid tingimusi, ei ole tal Jänesega millestki rääkida.

Veel heitis Järvi Jänesele ette, et Eesti kultuuripoliitika taotleb rahalist kasumit kunstilise kvaliteedi arvelt. Tema hinnangul tuleks parandada professionaalsete muusikute töötingimusi ja tõsta ERSO liikmete palku.

«Arvestades Eesti kesktaseme ametnike töötasu, peaks ERSO liikmete palk olema vähemalt kaks korda suurem, mis looks eeldused kunstilise kvaliteedi tõstmiseks, et väärikalt esineda ka maailma parimates kontserdisaalides,» selgitas Järvi. Kirjas ütles maestro veel, et töötasu, mida Jänes oli talle lubanud, ei ole ta senini saanud ega soovi ka saada.

Esimesed signaalid sellest, et Järvi võib peadirigendi kohast loobuda, tulid eelmisel nädalal, kui maestro saatis kirja riigikogu kultuurikomisjoni esimehele Peeter Kreitzbergile, kus andis mõista, et ei soovi enam peadirigendina töötada.

Kuidas peadirigendi olukord ERSOs nüüd lahendatakse, seda ei osanud Unt eile veel öelda. «Me töötame edasi, ERSO-l on olemas silmapaistvatest muusikutest koosnev kunstinõukogu, kes võtab senikaua, kui peadirigenti pole, juhtimise üle,» selgitas ta.

Kellest ERSO uus peadirigent saab, ei ole teada. «Aga päris kindlasti ei ole mitte keegi kuskil öelnud, et ERSO või Eesti muusikaelu uks on Neeme Järvile suletud. Ta tegi selle otsuse ise,» ütles Unt ja lisas, et nemad ERSOs teevad kõik võimaliku, et Järvil oleks soov see uks kunagi uuesti avada.

Ka uusaastakontserte korraldava Eesti Kontserdi peadirektor Jüri Leiten kinnitas eile, et kontserdid kindlasti toimuvad ja pole välistatud, et ka kontserdikava «Johann Strauss Peterburis» jääb samaks. «Ma usun, et Annely Peebo solistina astub üles ka siis, kui Järvit ei ole,» ütles Leiten.

1. jaanuari kontsert Tallinnas on Eesti Kontserdi infotelefoni andmetel välja müüdud, Pärnu kontserdile 30. detsembril olevat veel pileteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles