NUKU teatrit ja muuseumit külastas 2015. aastal üle 95 000 inimese

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Dorian Gray portree»
«Dorian Gray portree» Foto: Jaana Süld

Lõppenud aasta tähistab NUKU teatri ja muuseumi jaoks ühe etapi lõppu ja teise algust, sest 2015. aastal lõppes kauaoodatud juurdeehituse projekteerimine ning algas uue suure saali ehitus. Kuid olulisi ettevõtmisi ja saavutusi oli teisigi.

2015. aasta suurimateks ettevõtmisteks NUKU teatris lisaks ehituse algusele saab lugeda suvelavastuse „Dorian Gray portree” väljatoomist endises Heliose kinos ning selle mängupaiga taasavamist teatripublikule. Lisaks avas just NUKU teatri lavastus aasta lõpul sisse uue ja olulise teatrisaali Tallinnas – Kultuurikatla vastvalminud black-boxis etendus „Vaata, Madlike, lund sajab!”.

Aastas esietendus kaheksa lavastust, neist neli noortele ja täiskasvanutele ning neli lastele. Külalislavastajatest töötasid NUKU teatris Jaanika Juhanson ja Sander Pukk, oli ka hulgaliselt külaliskunstnikke ja külalisnäitlejaid. Uuslavastuste seas oli nii kirjandusklassikat kui ka nüüdisdramaturgiat. Uudisteostena toodi lavale Jaanika Juhansoni ja Helle Laasi „Ajarefrään”, Kaisa Selde ja Siim Tõniste „1i” ning Sandra Lange „Gelsomiina tsirkus”.

Külastajaid kogunes teatri ja muusemi peale kokku üle 95 000, kellest üle 75 000 vaatas erinevaid teatrietendusi ja –projekte ning ligi 20 000 külastas muuseumiekspositsiooni. Aasta jooksul andis teater üle 800 etenduse.

Teatril on väga hea meel, et Tallinn Treff Festivali külastas 2015. aastal ligi 4000 inimest, keda on varasema festivaliga võrreldes pea poole rohkem. 2.–5. juunini 2016 tähistab festival oma kümnendat toimumiskorda.

NUKU muuseum laiendas möödunud aastal jõudsalt sisulist programmi, nagu näiteks uuenenud õpitoad ja igakuised teatritunnid. Loodi ka erilisi haridusprogramme õpilastele ja õpetajatele. Koostöös teiste vanalinna muuseumide ja keskustega jätkuvad menukad projektid „Kaheksa ühe hoobiga“ ning „Puust ja punaseks“.

2016. aasta kujuneb NUKU jaoks samuti suureks aastaks – sügisesse on planeeritud tagasikolimine oma majja vanalinnas Laial tänaval. Lisaks uue teatrisaali valmimisele saab täiendust ka muuseum, mis avab täielikult uuenenud nukuteatrikunsti ekspositsiooni 2016. aasta lõpul.

Alanud aasta esimese poole uuslavastuste kohta ütleb Taavi Tõnisson järgnevat: „Praegu valmib proovisaalis Vahur Kelleri käe all Ellen Niidu „Krõlli”-luuletustel põhinev lavastus eelkooliealistele. See on üks isemoodi, mänguline, tempokas ja visuaalne Krõlli-lugu! Aprillis jõuab vaatajateni rännak illusioonide maailmas ehk Tallinna vanalinna erinevates paikades etenduv Shakespeare’i „Suveöö unenäo” aineline lavastus „Suveöö unenäomasin”, mis on mõeldud kõigile alates 11. eluaastast. Selle lavastab sloveenia nukuteatrikunsti tipptegija Matija Solce. Hooaja viimane lavastus on päris pisikestele vaatajatele mõeldud „Päike läheb puhkusele” Kristi Kanglilaski samanimelise lasteraamatu põhjal.” Publiku rõõmuks etendub juunis ja juulis ka „Dorian Gray portree“, sel aastal Viinistu Kunstimuuseumi katlamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles