«Kas teie olete seltsimees Nelis?»

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Avandil poseerimas Hollywoodi kuulsuste alleel Postimehe piltnikule.
Märt Avandil poseerimas Hollywoodi kuulsuste alleel Postimehe piltnikule. Foto: Liis Treimann

Ei usukski, kui poleks oma silmaga näinud – esimest korda Ameerikas viibiv Märt Avandi läks Kuulsuse kõnniteele jalutama ja tunti kohe ära.

«Mina näen ka sellist asja esimest korda. Mis ma ikka oskan öelda – tore juhus,» ütleb ta ise.

Eile Los Angelesse, ööl vastu esmaspäeva välja antavate Kuldgloobuste nädalale saabunud Avandi pildistas end parajasti kuulsate Ameerika filmi- ja muusikatööstuse esindajate auks kõnnitee sillutisse süvistatud punaste tähtede taustal, kui juurde astus üks abielupaar.

«Vabandage, teie mängisite ju filmis «Vehkleja»?»

Avandi nägi pisut ehmunud välja.

«Jah, mängisin küll.»

«Oh jumal! Te olete suurepärane! Meile väga meeldis see film!»

Selgus, et vaatamismuljegi oli veel üsna värske – pärit 44 000 elanikuga Palm Springsist, mis asub Los Angelesest 172 kilomeetri kaugusel ja kus veel selle nädala lõpuni kestab tuntud filmifestival.

Suruti kätt ja tehti koos pilti.

Ütle veel, et Ameerika ei ole imede maa.

Üle mitme aja sai Avandi kokku ka Klaus Häröga. «Kas teie olete seltsimees Nelis?» hõikas soomerootsi režissöör selges eesti keeles, kui nad hotelli fuajees kohtusid. (Endel Nelis on mees, keda Avandi filmis mängib – Haapsalu legendaarne vehklemistreener.)

Ladusa jutu poolest tuntud Härö ei saa tükil ajal sõnagi suust, kui kuuleb, et Postimees valis just aasta inimeseks filmiprodutsendi – Ivo Feldi. «Soomes ei tuleks see kõne allagi,» raputab mees pead.

Härö on üllatunud ka selle üle, et «Vehkleja» käekäiku Kuldgloobustel on kajastamas tõenäoliselt rohkem Eesti kui Soome ajakirjanikke.

«Vehkleja» Kuldgloobuste programm läheb lahti filmi erilinastustega, kus osalevad nii Avandi kui ka Härö, täna peetakse Hollywoodi bulvaril asuvas ajaloolises Egiptuse kinoteatris aga sümpoosion, kus on kohal kõigi viie mitteingliskeelse filmi Kuldgloobusele kandideeriva linateose režissöörid.

Juba homme pärastlõunal pakitakse end aga limusiini – nii on siin kombeks – ja sõidetakse Beverly Hiltoni hotelli, kus õhtul leiab aset suur punase vaiba pidu. Saab hästi süüa ja palju juua. Kohal on pea kõik Hollywoodi staarid.

«Tahaks võimalikult palju huvitavaid asju näha,» ütleb esimest korda Ameerikat külastav 34-aastane Avandi. «Võit või mittevõit, ma pole selle peale isegi mõelnud mitte – see pole oluline, tõesti!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles