Mati Põldre sünnipäevatelegramm Mark Soosaarele

, filmimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tegime režissöör Virve Koppeliga ETVs reklaamfilmi, mille eesmärk oli tutvustada Eestit maailmanäitusel EXPO 70 Osakas. Film pidi tulema värviline.

Televisioon oli meil tollal veel must-valge. Lavastajani jõudis kuuldus Mark Soosaarest kui väga hea värvitajuga filmioperaatorist. Mark oli äsja Moskvas kinokooli lõpetanud. 

Lavastaja kutsus Margi mulle appi. Sellest päevast oli jäme ots Margi käes, meist Virve Koppeliga said õpilased. See, kuidas Mark kaameraga pilte maalis, on mul tänini meeles. Tema kaadrid ei olnud värvilised diapositiivid, mida tol ajal ideaaliks peeti, neis oli kunstihõngu – Köler, Renoir, Modigliani… Kaamera oli ikka seesama – Vene kaamera –, filmilint oli seesama, aga pilt oli uus. 

Mul on meeles, kuidas filmisime vana veskit, mille akendest olid alles jäänud vaid raamid. Mark oskas võluda neisse raamidesse maaliliste vaadetega näituse põhjamaisest Eestist. See tundub ju lihtne – vali õige aeg, õige valgus, õige ilm –, aga katsu neid kokku viia! 

Õpin seda siiamaani.

Suur tänu, Mark!

Mati Põldre 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles