Tuntud jaapani helikunstnik annab Tallinnas haruldase kontserdi

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryoji Ikeda
Ryoji Ikeda Foto: Kuvatõmmis

12. veebruaril astub Kumus üles jaapani helikunstnik Ryoji Ikeda. Haruldaseks teeb kontserdi lisaks helidele veel see, et Ikeda on otsustanud livede andmisest praktiliselt loobuda.

Kumus avatud näituse „Ryoji Ikeda. supersümmeetria“ raames esineb kunstnik kontserdiga „supercodex“. Ikeda (1966) keerukates ja haaravates performance’ites ja installatsioonides on kombineeritud heliline ja visuaalne pool, eri materjalid, füüsikalised nähtused ning matemaatilised mõisted. Ikedat esindab Saksa plaadifirma Raster-Noton, mille alla kuulub kaasaegse elektroonilise muusika paremik.

Ikeda „supercodex“ on tema 2013. aastal loodud teose „superposition“ edasiarendus. See, mis tundub algul digitaalse müra, piiksude ja bassi-drone’ina, hakkab kuulajat järk-järgult techno ja tantsumuusikaga kaasa haarama, muutudes süvatajutavaks klubi-show’ks. Ikeda kasutab muusika ja projektsiooni loomiseks algandmeid ja matemaatilisi mudeleid ning elav, jõuline visuaal lisab löökpillidele tekstuuri, nii et eri meeltega tajutaval on raske vahet teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles