Jaan Kaplinski sünnipäevaks ilmus tema elulugu

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kujuneda sunnita. Mõtestades Jaan Kaplinskit»
«Kujuneda sunnita. Mõtestades Jaan Kaplinskit» Foto: Kirjastus Varrak

Kirjanik Jaan Kaplinski 75. sünnipäevaks 21. jaanuaril avaldas kirjastus Varrak eestikeelse tõlke Thomas Salumetsa uurimusest «Kujuneda sunnita. Mõtestades Jaan Kaplinskit».

Teose ingliskeelne originaal ilmus 2014. aastal Kanada mainekas ülikoolikirjastuses McGill-Queen’s University Press, eesti keelde tõlkis selle Kersti Unt. Raamatus on nii avaldamata kui ka avaldatud allikaid kasutades vaadeldud Jaan Kaplinski elu ja loomingut, nii tema kujunemist inimese ja kirjanikuna kui ka elu- ja loomingufilosoofiat, ühendades selle kõik tervikuks «sunnita kujunemise» mõiste kui Kaplinski mõtteviisi läbiva tunnusjoonega.

Foto: Raphael Gianelli-Meriano

Teose esmane eesmärk on sillutada teed Kaplinski sisemaastiku juurde, ent pilk heidetakse ka sellele keerukale kultuurilisele ja poliitilisele ümbrusele, kus Kaplinski sündis ja kasvas. Salumets valgustab sel moel Kaplinski käitumise vähem nähtavaid dimensioone ja jälgib mõningaid tema kõige tähtsamaid inimsuhteid, valikuid ja huvisid nii isiklikus kui ka avalikus elus.

Kirjanduskriitik Märt Väljataga on Salumetsa uurimusega seoses kirjutanud: «Jaan Kaplinski elu ja arvamused on juba ammu olnud küps teema raamatumahu käsitluseks. Õnneks on Briti Columbia ülikooli professor Thomas Salumets selle ka viimaks andnud. Pealispinnal järgib tema monograafia kuulsa autori elu ja loomingu käsitlemise traditsioonilist malli. Kuid raamatu kaheksast peatükist igaüks moodustab ühtlasi iseseisva essee, mis keskendub Kaplinski mitmenäolise isiksuse eri tahkudele. Juttu on tema sisepingetest, erootilisest temperamendist, biofiiliast, umbusaldusest tsivilisatsiooni vastu, suhetest Uku Masinguga, Kaplinskist kui dissidendist vastu tahtmist ning soome-ugri vaimu väärtustajast. «Kujuneda sunnita» on hästi kirjutatud ja asjatundlik käsitlus, mis annab avara pildi Kaplinski väga mitmepalgelistest vaadetest.»

Thomas Salumets (snd 1956) on eesti päritolu kanada kirjandusteadlane, Vancouveris asuva Briti Columbia ülikooli Kesk-, Ida- ja Põhja-Euroopa osakonna õppejõud ja kauane juhataja. 2015. aastal valiti ta Tartu Ülikooli audoktoriks. Saksamaal sündinud ja kasvanud, ent Toronto ja Princetoni ülikoolides germanistikat õppinuna on ta põhjalikult uurinud Liivimaaga seotud F. M. Klingeri, J. M. R. Lenzi ning teiste 18. sajandi saksa kirjanike loomingut, samuti Norbert Eliase sotsioloogilisi teooriaid. Valik tema olulisematest artiklitest on ilmunud eesti keeles 2014. aastal kogumikus «Mõju mõnu» (Tartu Ülikooli Kirjastus).

Pressiteatele on lisatud foto Jaan Kaplinskist, autor Raphaël Gianelli-Meriano.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles