«Isuri eepos» ja «non-stop SETO» osalevad Helsingis festivalil Jää äärel

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veljo Tormise muusikal põhinevat lavastust «Isuri eepos» mängiti raba ääres metslagendikul, etendus algas enne päiksetõusu. Esiplaanil Inga Salurand.
Veljo Tormise muusikal põhinevat lavastust «Isuri eepos» mängiti raba ääres metslagendikul, etendus algas enne päiksetõusu. Esiplaanil Inga Salurand. Foto: Eero Vabamägi

Helsingis Soome Rahvusteatris toimub 21.-23. jaanuarini Jää-ääre rahvaste festival Jää äärel.  Eestist osaleb festivalil kaks etendust, kammerkoori Voces Musicales, Teatri NO99 ja YXUSe koostöölavastus «Isuri eepos»  ja Taarka Pärimusteatri  «non-stop SETO» .

Jää-ääre rahvad (Jäänreunan kansat) on teatriprojekt, mis uurib soome-ugri keelte, kultuuride ja rahvaste identiteeti ja nähtavust maailmas. Teatriprojekti osana toimub Soome Rahvusteatris kolmepäevane festival Jää äärel (Jään reunalla), kus pakutakse ainulaadseid näiteid soome-ugri rahvaste etenduskunstidest.

Kammerkoori Voces Musicales, Teatri NO99 ja YXUSe etendatav koostöölavastus «Isuri eepos» põhineb isurite eluolul ja pärimuslikul materjalil, Veljo Tormise tsüklil «Unustatud rahvad: Isuri eepos» ja Mart Saare kolmel koorilaulul isuri meloodiatele ja ortodokssel liturgial. «Isuri eepose» lavastajad on Anne Türnpu ja Eva Klemets (Teater NO99). Osades mängivad Jarmo Reha (Teater NO99), akordionist Jaak Lutsoja ja kammerkoor Voces Musicales. Helikujunduse on teinud Hendrik Kaljujärv.

Anne Türnpu sõnul on ta Jää-ääre rahvaste projektis osalenud juba kolm aastat. «Kui Eestis toimus etendus 2015. aastal soos, siis Soome festivalil esitatakse niinimetatud kuiva maa versioon, kus päikesetõusu korvab valgustusmeistri Siim Reispassi kätetöö,» kirjeldas Türnpu.

Taarka Pärimusteatri  «non-stop SETO2 uurib setondust nii kohaliku elaniku kui ka kõrvaltvaataja pilgu läbi, püüdes ka kõige pühalikumaid ja tõsisemaid teemasid käsitleda läbi setoliku huumoriprisma. «non-stop SETO2 dramaturg on Kristiina Jalasto, lavastaja Helena Kesonen. Osades mängivad Artur Linnus, Riin Tammiste, Marija Jurtin ja Kärt Kooser.

Festivali juht Kirsikka Moring nägi «non-stop SETO» etendust suvel Setomaad külastades. «Noorte satiiriga pikitud küsimusele, mida tähendab olla setu, haakub meie kolmeaastase projekti keskseks teemaks. Lavastus uurib värskelt ja lõbusalt rahvusliku identiteedi probleeme. Lisaks on rõõmustav, et traditsioonidele ei mõtle ainult heegeldavad eakad, vaid noored näitlejad,» rääkis Moringi.

Festival toimub sihtasutuse Kone, Otto A. Malmi fondi,  Karjala  Haridusseltsi, Soome Rahvusteatri, Soome-Vene Seltsi, Eesti Suursaatkonna Helsingis, Kultuurkapitali, NO99 ja YKSUS Ensemble’i toetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles