Olga Temnikova: kunstnik on kasulik sotsiaalne parasiit

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe kultuuritoimetus otsustas anda järjekorras juba 11. kultuuriveduri auhinna galerist Olga Temnikovale.

Temnikova & Kasela galerii eestvedaja Olga Temnikova annab endast 110 protsenti, et viia eesti kunsti tippnimed maailma. Ta on väsimatu energiaga särav isiksus, kes oskab leida ühise teema ka kõige veidramate kollektsionääridega. Just tema on see inimene, kes teab, kuidas müüa Kris Lemsalu, Merike Estna, Kaido Ole, Marko Mäetamme, Jaanus Samma jt töid.

«Minu jaoks on huvitavad need kunstnikud, kes tunnetavad hetke ja seda, kuidas maailm muutub iga päevaga. Mind huvitavad kunstnikud, kes teevad edusamme,» ütleb  Olga Temnikova.  Pikemat intervjuud Postimehe kultuuriveduriga saab lugeda 26. jaanuari Postimehest.

Olga Temnikova on sündinud 1980. aastal Tallinnas. Ta on õppinud ülikoolis LEX  ajakirjandust (1996–98) ja Eesti Kunstiakadeemias disaini teaduskonnas graafilist disaini (1999–2003). Lisaks galeristina on Olga Temnikova tegev ka kunstnikuna.

Kultuuriveduri auhinna saaja valitakse Postimehe kultuuritoimetuses, otsus peab langetatama ühel häälel. See on inimene või ettevõtmine, kelle/mille heas mõjus eesti kultuurile ei ole võimalik kahelda.

Senised laureaadid:

  • 2005 – Ando Kiviberg pärimuskultuuri edendamise eest
  • 2006 – Ülar Mark avaliku arhitektuuridiskussiooni algatamise eest
  • 2007 – Mart Taniel kaameratöö eest filmides «Sügisball», «Nuga» ja «Jan Uuspõld läheb Tartusse»
  • 2008 – Anne Rande laste juhatamise eest raamatute ja kaunite kunstide juurde
  • 2009 – Märt Väljataga ajakirja Vikerkaar toimetamise ja sarja Avatud Eesti Raamat kureerimise eest: just tänu sellele sarjale on eesti keeles kättesaadav suur osa filosoofia klassikat, aga ka tänapäeva esindavaid tekste
  • 2010 – Indrek Kasela Sõpruse kino elluäratamise eest
  • 2011 – Juhan Ulfsak panuse eest Von Krahli teatrisse
  • 2012 – saate «Tujurikkuja» meeskond kõneka ja professionaalse tegevuse eest ühiskonnaelu kõverpeegeldamisel ja kultuuripildis laiemalt
  • 2013 – Hooandja meeskond ühisrahastusplatvormi idee algatamise ja elluviimise eest
  • 2014 – muusik, DJ ja Raadio 2 saatejuht ning õhtuse vööndi juhataja Raul Saaremets, keda võib nimetada ka õpetajaks, sest oma tegevusega on ta voolinud eestlaste muusikalist maitset mitu aastakümmet – temata poleks eesti muusika selline, nagu see praegu on
  • 2015 – Olga Temnikova, Eesti kunsti saadik.

Kultuurivedur on ajalehe Postimees auhind ja aunimetus, mida antakse välja kord aastas. Tiitliga kaasneb käsitööna valminud vedur, mille on meisterdanud puusepp Boris Puusepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles