Banksy värskeim interaktiivne töö toetab pagulasi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödujad pildistavad Banksy uusimat tänavakunstitööd otse Londoni Prantsuse saatkonna vastas.
Möödujad pildistavad Banksy uusimat tänavakunstitööd otse Londoni Prantsuse saatkonna vastas. Foto: ALASTAIR GRANT/AP

Kuulus, ent samavõrra anonüümse tänavakunstniku Banksy viimane töö ilmus läinud pühapäeva hommikul Londonisse otse Prantsuse saatkonna vastu.

Hüljatud hoone seinamaalingul on kujutatud noor tüdruk, ilmselgelt Cosette muusikalist «Hüljatud» (Victor Hugo teose põhjal) keset pisargaasipilve, vahendab Guardian. Maalingu juures on ruutkood, mida nutitelefoniga skaneerides avaneb vaatajale 7-minutiline video selles, kuidas Prantsuse politseinikud rahustavad pisargaasi, kummikuulide ja uimastusgranaatidega Calais’i Džungliks kutsutud pagulaslaagrit.

See on teadaolevalt Banksy esimene interaktiivne töö.

Pärast töö ilmumist üritasid hoone omaniku poolt tellitud töölised seda sõrgkangidega seinalt eemaldada, kuid see oleks kahjustanud kuulsa tänavakunstniku loomingut. Seejärel kaeti teos puitkilpidega kinni. Bansky tööde eest on kunstioksjonitel makstud sadu tuhandeid dollareid.

Foto: AP
Foto: AP Foto: Yui Mok/AP

Banksy on varemgi kuntsivahenditega pagulaste toetuseks välja astunud. Septembris maalis ta eelnimetatud Calais’ põgenikelaagri seinale pildi, kus Apple’i üht loojat Steve Jobsi kujutatakse põgenikuna. Kunstnik viitab sellele, et Jobsi isa oli samuti Süüria põgenik. Mõni aeg hiljem sättis üks põgenikelaagri elanik kunstitöö kõrvale püsti oma telgi ja küsis vaatajatelt viis eurot piletiraha. Samuti täiendas keegi Jobsi kujutist loosungiga «London calling», mis on viide Inglise punkbändi The Clash samanimelisele laulule (1979).

Foto: SIPA USA
Foto: SIPA USA Foto: Artur Widak/Artur Widak/Sipa USA

Calais’ sadama lähedalt võib kunstihuviline leida veel maalingu, mis tsiteerib Prantsuse kunstniku Theodore Gericault' maali «Medusa parv», ainult merehädaliste asemel on pagulased, kes üritavad meeleheitlikult äratata silmapiiril mööduva luksusjahi tähelepanu. Hiljem joonistas keegi tundmatu parveliste pea juurde mõttemullidesse naelsterlingimärgid, viidates, nagu oleksid hädalised majanduspõgenikud.

Foto: AP
Foto: AP Foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles