Kõige populaarsema lavastuse tegid Vabal Laval naised

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolisest ebavõrdsusest ja stereotüüpidest räägitakse lavastuses «Sugu: N» nii iroonilise muige kui täie tõsidusega.
Soolisest ebavõrdsusest ja stereotüüpidest räägitakse lavastuses «Sugu: N» nii iroonilise muige kui täie tõsidusega. Foto: Kris Moor

2015. aastal toimus  Vabas Lavas 212 teatrietendust ning aasta jooksul väisas teatrikeskust pea 55 000 külastajat.

“Rõõm on teha kokkuvõtteid ning vaadata tagasi eelmisele aastale, kui numbrid näitavad jätkuvat kasvutrendi ning aina enam inimesi leiab tee meie juurde. Oleme tänulikud kõigile toetajatele ja ennekõike suurtoetaja Starmanile. Teie abil oleme saanud luua eduka ja hästitoimiva teatrikeskuse,” nentis teatrijuht Kristiina Reidolv.

2015. aastal oli Vaba Lava kogukülastuste arv 54 758, publiku ette jõudis 212 teatrietendust, mille korraldamise taga oli 55 nii kodu- kui välismaist teatritruppi. Vabas Lavas on andnud etendusi nii gastrollide kui festivalide raames trupid Saksamaalt ja Šveitsist, Hispaaniast, Soomest, Venemaalt, Hiinast, Norrast ja Kanadast, USA-st, Prantsusmaalt, Inglismaalt jne.

Populaarsemateks lavastusteks osutusid möödunud aastal:

2015/2016 hooaja kuraatorite Madli Pesti ja Thomas Franki programmivalikusse kuuluv “sugu: N” (Evelin Võigemast, Hilje Murel, Mari-Liis Lill, Ursula Ratasepp) 3968 külastajaga,

Vaba Lava asutajaliikme lavastus “Armastus ei hüüa tulles” (MTÜ Kell Kümme, lav. Roman Baskin) 2260 külastajaga,

Vaba Lava asutajaliikme lavastus “Paar sentimeetrit armastuseni” (Loominguline Ühendus Oma Lava, lav. Erki Aule) 1938 külastajaga,

2014/2015 hooaja kuraatoriprogrammi lavastus “Eesti ajalugu” (Mõte OÜ, lav. Mart Kase), mida külastas 1851 inimest.

Esiviisikusse mahtus ka käesoleva hooaja kuraatoriprogrammi avalavastus ning seni enim kõneainet pakkunud “alastusest enam” Austria koreograafilt Doris Uhlichilt, mida käis vaatamas 1536 külastajat.

“Avatus, uudsus, riskivõtt, debatt avalikkuse ja publikuga  – need märksõnad iseloomustavad meie eesmärke nii täna kui ka tulevikus,” kommenteeris Reidolv.

Vaba Lava 2015/2016 hooaja teine poolaasta sai 13. jaanuaril stardipaugu lavastusega “Wake Up! It’s Time To Die!”. Katrin Essenson, Jarmo Karing ja Liina Keevalik aitavad oma pooldokumentaalse visuaalteatri lavastusega üle saada surmahirmust, saamahimust ja klammerdumisprobleemidest.

19. veebruaril esietendub käesoleval hooajal järjekorras viies kuraatoriprogrammi lavastus “Kes kardab pimedat?” (lav. Jaanika Juhanson) – vaegnägijate-teemaline lavastus, mis sotsiaalkriitiliselt vahedas, kuid valusalt humoorikas punk-kabareevormis näitab ja tuulutab ühiskonnas levinud hirme ja müüte, mis pimedate inimeste kohta liikvel. 

Kogu Vaba Lava kuraatoriprogramm ja mängukava aadressilt: www.vabalava.ee

Vaba Lava 2014/2015 hooaja kuraatorid olid Madis Kolk ja Oleg Lojevski Venemaalt ning 2015/2016 hooaja kuraatorid Madli Pesti ja Thomas Frank Austriast.

Vaba Lava on kaasaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mille eesmärgiks on pakkuda väiketeatritele ja vabatruppidele soodsaid arengutingimusi nii teatrihoone kui erinevate tugiteenuste näol, ning arendada rahvusvahelist koostööd. Teatrikeskus on avatud uutele kooslustele ja värsketele ideedele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles