Märt Avandi püüab Soome Oscarit

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Avandi kehastab filmis vehklemistreener Endel Nelist.
Märt Avandi kehastab filmis vehklemistreener Endel Nelist. Foto: Kaader filmist

Soome filmitegijate ametiliit Filmiaura nimetas kolm näitlejat, kes hakkavad kandideerima rahvuslikule filmiauhinnale Jussi ehk Soome Oscarile – teiste seas ka «Vehkleja» peaosatäitja Märt Avandi.

Eesti näitleja püüab Jussit aasta parima meespeaosatäitja kategoorias, kus tema konkurentideks on Tommi Korpela rolli eest filmis «Segaja» ja Jussi Vatanen rolli eest filmis «Polaarjoone sangarid 2».

Tegu peaks olema esimese korraga 1944. aastast alates välja antavate Soome rahvuslike filmiauhindade ajaloos, kui Eesti näitleja on sellele nomineeritud.

«See on suur au nii meile kui teile,» ütles «Vehkleja» produtsent Kai Nordberg.

Avandi ise nimetas uudist imetoredaks. «Kui ma olen tõesti esimene eesti näitleja, kes sellele on esitatud, siis see on veel eriti uhke ja mulle suur au,» lisas ta.  

Võimatu poleks olnud ka see, et Avandi hakanuks Jussile kandideerima koos Samuel L. Jacksoniga, kes mängib peaosa Jalmari Helanderi põnevusfilmis «Big Game». Paraku ei osutunud ameerika näitleja valituks, mida ajaleht Helsingin Sanomat nimetab üllatavaks - nagu ka seda, et «Vehkleja» kandideerib Jussile vaid kolmes kategoorias, ka parima filmi ja operaatoritöö (Tuomo Hutri) omas.

Enim nominatsioone teenis Aleksi Salmenperä film «Segaja», mis kandideerib kokku üheksale Jussile.

Võitjad valivad 300 Filmiaura liiget ja need kuulutatakse välja 19. märtsil.

Eestlastest on varem Jussi auhinnale kandideerinud näiteks Helena Tulve parima muusika (2010, «Külaline») ja Ivo Felt parima helirežii (2013, «Rat King») kategoorias.  

Vaata kandidaatide nimekirja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles