Vaata: Rein Lang ja Carri Ginter «Päevakaja» stuudios

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval, 1. veebruaril jõuab rahvusringhäälingu raadioeetrisse «Päevakaja»järjekorranumbriga 20 000. Vanim järjepidevalt eetris olnud raadiosaade «Päevakaja» kõlas esimest korda 1958. aasta 6. oktoobril, saatele andis nime Valdo Pant. «Päevakaja» sünd tõi raadiouudistele uue formaadi ja andis hoogu kogu Eesti Raadio arengule. Varem loeti uudised lihtsalt ette, kuid nüüd tulid juurde reporterite tehtud helilõigud ja intervjuud.

Ümmarguse tähtpäeva puhul toimetavad ja loevad 1. veebruari pikki uudistesaateid külalisesinejad. Kell 9 toimetavad saadet europarlamendi saadikud Indrek Tarand ja Kaja Kallas, kes teeb raadiotööd otse Brüsseli stuudiost. Saate välisuudised toimetas ja esitab Urmas Paet ning Yana Toom arutles ajakirjandusvabaduse üle Eestis. Keskpäevast saadet toimetasid juristid Carri Ginter ja Rein Lang. Kommentaari sellesse saatesse tegi Varro Vooglaid, arutledes õigusriigi üle. Kell 15 on uudised haridus- ja teadusinimeste käes, saadet toimetavad folklorist Marju Kõivupuu ja Prantsuse lütseumi direktor Lauri Leesi.

 Vikerraadio saates «Uudis+» algusega kell 12.15 tegi Mall Mälbergil pikk intervjuu president Toomas Hendrik Ilvesega, kes räägib raadio rollist oma elus.

 Kell 14.05 lahkas Uku Toom Vikerraadio «Reporteritunnis» «Päevakaja» ajalugu ja tulevikuväljavaateid.

 Sel päeval näitas raadio ka pilti, kõiki nimetatud saateid võib vaadata veebiülekandena portaalist Menu.err.ee.

 1960. aastatel oli «Päevakaja» tunniajane ja sisaldas kirjavastuseid, liiklusinfot, arsti nõuannet ja muud. Paljudest rubriikidest kasvasid hiljem välja omaette saatesarjad.

 Päevakaja reporterid on saate algusaegadel olnud Valdo Pant, Feliks Kaasik, Lembit Lauri, Ivar Trikkel, Feliks Leet, Toivo Makk, Ott Kool, Hubert Veldermann, Juhan Virkus ja paljud teised. Uuema põlvkonna tegijatest on «Päevakajaga» seotud olnud Tiit Karuks, Feliks Undusk, Harri Tiido, Tiit Sinissaar, Erki Berends, Agu Uudelepp, Indrek Treufeldt, Urmas Paet jt. Praegu on kõige staažikam «Päevakaja» toimetaja Mall Mälberg.

«Päevakaja» on iga päev kell 18 eetris Vikerraadios, Klassikaraadios ja Raadio Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles