Jänesele anti üle 766 allkirjaga umbusaldusavaldus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Peeter Langovits

Kultuuriminister Laine Jänesele edastati täna kultuuriinimeste umbusaldusavaldus, millele on alla kirjutanud 766 inimest.

«Meie, eesti kultuuri igapäevased hoidjad, kandjad ja arendajad, ei tunne enam, et praegune kultuuriminister esindaks meie ühist huvi. Pigem vastupidi: ta diskrediteerib eesti kultuuri tervikuna nii kodumaal kui rahvusvahelises plaanis, demoraliseerib selle eestvõitlejaid, solvab oma suhtumisega meie kultuuritippe ja ajab segadusse laiema kultuuriüldsuse,» on kirjas kultuuriinimeste pöördumises.


«Vallandamised ja vaigistamised tunduvad olevat Laine Jänese standardne töömeetod, mida ta põhjendab äärmiselt üldsõnaliste avaldustega ja pooltõdedega opereerides. Pole usutav, et eesti päritolu talendid pöörduksid tagasi Eestisse, kus neid koheldakse nagu maestro Järvit; pole usutav, et kasvaks peale uus põlvkond söakaid eesti kultuuritegijaid või mõtlejaid, kui kõige kõrgemalt tasemelt tegeldakse nende tasalülitamisega ja ministri kritiseerimine toob kaasa rohkem või vähem otsitud põhjustel vallandamise. Meenutagem muuseumidirektor Rea Rausi või ERSO direktori Andres Siitani juhtumeid,» seisab pöördumises.



«Konkreetselt viimase juhtumi kohta leiame, et Andres Siitani poolne ERSO finantsdistsipliini rikkumine oli paratamatult suures osas, kui isegi mitte täiesti, tingitud ERSO tegevuse ja eelarvetingimuste ümberkorraldamisest kultuuriministeeriumi käsul kahel korral viimase aasta jooksul, jättes reformid asutustega korrektselt kooskõlastamata,» rõhutasid allakirjutanud.

«Tuletame ka meelde ERSO direktori tulutut püüdu tekkinud eelarveprobleemide osas kultuuriministeeriumiga ühendust saada juba kevadest alates, nagu ta oma 7. septembri avalikus kirjas märgib. Juriidilises mõttes võib Andres Siitan ehk finantsdistsipliini rikkumises ainusüüdlane olla, aga kas ka moraalselt?» küsivad pöördumise autorid.



«Oleme sunnitud taotlema Laine Jänese tagasiastumist või eemaldamist kultuuriministri ametikohalt, kuna meie, allakirjutanud, osa eesti kultuurist, ei usalda teda enam,» rõhutavad allakirjutanud.

Kultuuriinimeste umbusaldusavaldusele on alla kirjutanud teiste seas telemehed Toomas Lepp, Leo Karpin ja Toomas Kirss, kirjanikud Nirti, Jaak Urmet, Sven Vabar, Aidi Vallik, Ivar Sild, Kerttu Rakke ja Vahur Afanasjev, muusik InBoil, kunstnikud Urmo Raus ja Jüri Mildeberg, kirjanik ja kunstnik Toomas Vint, näitleja Peeter Tammearu, fotokunstnik Peeter Laurits, kunstiteadlane Enriko Talvistu, helilooja ja pianist Rein Rannap ning arhitektuurimuuseumi juht Karin Hallas-Murula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles