Gustav Ernesaksa peastipendiumi saab Tõnu Kaljuste

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kaljuste.
Tõnu Kaljuste. Foto: Peeter Langovits

Gustav Ernesaksa nimelise koorimuusika peastipendiumi saab sel aastal dirigent Tõnu Kaljuste, koorimuusika edendamise stipendiumi saavad koorijuhid Mihhail Gorjušin ja Svetlana Gorjušina ning õppestipendiumi saab noor dirigent Liisa Sõõro.


Gustav Ernesaksa stipendiumid antakse pidulikult üle tuleva aasta 29. jaanuaril Eesti Kooriühingu aastakontserdil Estonia kontserdisaalis, ütles Gustav Ernesaksa Fondi haldusnõukogu esimees Ants Üleoja..

Fondi haldusnõukogu otsusel saab peastipendiumi järjekindlalt Eesti koorimuusikat maailmale tutvustav tippdirigent Tõnu Kaljuste, kelle töö fondi haldusnõukogu liikme, Aarne Saluveeri sõnul on olnud teedrajav ning kellega kohtumine on nii publikule kui muusikutele kõigis maailma kontserdisaalides alati sündmus.

Tõnu Kaljuste on seotud paljude orkestrite ja kooridega nii Eestis kui ka välismaal. Ta on Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri dirigent ja asutaja ning on töötanud ka Rootsi Raadio Koori ning Madalmaade Kammerkoori peadirigendina. Tõnu Kaljuste on Grammy auhinna nominent ning on pälvinud mitmeid plaadistusauhindu, sh Diapason d´Or l´Annee 2000, Cannes’i klassikalise muusika auhind ja Edisoni auhind

Üleoja sõnul olid Tõnu Kaljuste poolt veetud Kreegi päevad Haapsalus, Tormise pidunädalad ning Pärdi pidunädalad sel aastal meie koorimuusikaelu silmatorkavalt olulised sündmused. «Ma leian, et ta on taaskord teinud ära väga suure töö ning soovin, et Tõnul jätkuks ikka jõudu seda vankrit edasi vedada,» lausus Üleoja.

Gustav Ernesaksa Fondi haldusnõukogu otsusel saavad koorimuusika edendamise stipendiumi koorijuhid Mihhail Gorjušin ja Svetlana Gorjušina «aktiivse kooriliikumise arendamise eest Ida-Virumaal ning panuse eest poistelaulu arendamisel kogu Eestis».

Mihhail ja Svetlana Gorjušina on aastaid töötanud Narva Koorikoolis, juhatades seal poistekoori ja poiste ettevalmistuskoori ning käesoleva aasta sügisest on Mihhail Gorjušin ka Sillamäe lastekoori dirigent.

Nad on oma töötamise ajal käinud kooriga kõigil laulupidudel, laulnud vabariigi aastapäeva kontserdil Jõhvi Kontserdimajas, esinenud kohalikel kontsertidel ning osalenud erinevatel Eestisisestel ja rahvusvahelistel konkurssidel.

Õppestipendiumi saab Eesti Muusika ja Teatriakadeemia kooridirigeerimise eriala üliõpilane Liisa Sõõro. Ta on lõpetanud kiituskirjaga Tartu I muusikakooli ja Tartu Heino Elleri nimelise muusikakooli ning hetkel õpib ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias professor Ants Üleoja dirigeerimise klassis bakalaureuseõppe viimasel kursusel.

Alates 2004 aastast juhatab Liisa Sõõro Kaitseliidu Majakoori. Käesoleva aasta septembrist on ta oma endise õpetaja, Lauri Breede kõrval abidirigent Tartu segakooris HaleBopp Singers ning Tartu Rahvaülikooli segakooris. Varem on Sõõro juhatanud Kambja laulukoori Läte.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles