Kaplinski sai Euroopa kirjandusauhinna (3)

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kaplinski
Jaan Kaplinski Foto: Raphael Gianelli-Meriano

Tänavune Euroopa kirjandusauhind määrati elutöö eest Jaan Kaplinskile. Prantsuse Välisministeeriumi ning Euroopa asjade ministeeriumi ning Strasbourgi linna toetatud auhinda antakse välja juba üksteist aastat. See määratakse kirjanikule tema kogu Euroopa kultuuri mõjutanud loomingu eest.

Kirjandusauhinna eesmärgiks öeldakse olevat edendada Euroopa rahvaste paremat vastastikust läbisaamist, tõstes esile kaasaegse kultuuri silmapaistvaid loojaid. Iga Euroopa riiki esindab tema kõige kuulsam kaasaegne kirjanik. Varasematele auhinnasaajatele kaasnes nominatsiooniga ka kahe tuhande eurone preemia. Nüüd on aga sellest majanduslike raskuste tõttu loobutud ning piirdutud üksnes väljakuulutamisega.

Jaan Kaplinski auhinna saamine vääriks koguni omaette novelli. Hetkel Madeiral resideeriv kirjanik kommenteerib seda mõnuga. Nimelt juba 2013. aasta jõulude aegu sai Kaplinski eesti kirjanduse tõlkijalt Antoine Chalvinilt kirja, et Strasbourgi žürii on valinud ta Euroopa Kirjandusauhinna  saajaks.  

Kuna niisugune tiitel on eeskätt oluline ühe või teise autori kirjastajatele, siis oli ka Kaplinski ääri-veeri maininud enda valituks osutumisest Eesti Kirjanduse Teabekeskusele. Prantsuse poolel selgus aga, et tegemist olevat kange saladusega, nii tuli siis väljakuulutamist ootama jääda. Ja ootama jäädigi, sest vahepeal oli auhinna väljaandjatel kogunenud ridamisi probleeme. Kaplinskile teatati seepeale, et auhinna väljaandmisest loobutakse.

Selle peale kirjutas Kaplinski ülimalt viisaka märgukirja Strasbourgi, et see, mis kord on otsustatud, ja et temale niisugune au on osutatud, siis tuleks ikka kah see välja kuulutada. Vastuseks lubati, et seda tehakse 2015. aasta sügiseks, seejärel 2016. aasta jaanuariks, mis nüüd siis, 2016. aasta veebruaris ka teoks sai.

Võimalik, et Kaplinski jääbki selles auväärses «Euroopa kirjanike» nimekirjas, kus tema kõrval on ka mitmed Kaplinski tuttavad-kolleegid nagu Bo Carpelan ja Tadeusz Rozevicz, viimaseks laureaadiks.

Varasemaid laureaate vaata siit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles