Maarja Nuut esitleb Jazzkaarel uut plaati

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Nuut
Maarja Nuut Foto: Kaupo Kikkas

Hetkel üks rahvusvaheliselt tuntumaid Eesti pärimusmuusika uuendajaid Maarja Nuut esitleb kevadisel Jazzkaarel oma teist plaati “Une meeles”.

Plaadiesitluskontsert toimub 1. mail kell 16 Tallinnas Vabal Laval. Albumil kõlav muusika kompab tõsielu ja unenäolisuse piire ning nagu Maarja Nuudi kontsertidele omane, kohtuvad minimalism ja eksperimentaalne muusika traditsiooniliste tantsulugude, laulude, juttude ja live-elektroonikaga. “Minu jaoks on muusika ja selles peituvad pildid või lood võimalus rännata ühest reaalsusest teise, viibida kohas, kus kõik on võimalik,” selgitab Maarja Nuut. “Sarnast tunnet tahan pakkuda ka oma kuulajatele – oled justkui ära, aga samas väga kohal.”

Uuel plaadil kõlab 12 lugu, mõne pala motiive võib teistsugusel kujul leida ka Maarja Nuudi esimese albumi pealt. “See ehk ongi minu muusika kõige tugevam ühisnimetaja pärimusmuusikaga – telg jääb paika, kuid seda ümbritsev peab ellujäämiseks ja aktuaalsuse säilitamiseks pidevalt kohanduma ja muutuma,” kommenteerib ta.

Maarja Nuudi esimene plaat “Soolo” ilmus 2013. aasta kevadel. Nüüd, kaks aastat hiljem, on artist töötamas professionaalse rahvusvahelise tiimiga ning nagu kinnitas edukas turnee mullu sügisel USAs ja Kanadas, suudab Eesti pärimusest algtõuke saanud elektro-akustiline muusika kõnetada ka välismaist publikut.

Maarja Nuut on esimene eestlane, kes valiti aastal 2014 esinema maailmamuusimessi WOMEX põhiprogrammi. Viimasel Tallinn Music Weeki’il omistati talle Wire Prize artistipreemia ning möödunud paari kuu jooksul on Maarja edukalt üles astunud mitme rahvusvahelise esitlusfestivali põhiprogrammis. Alanud nädalal annab muusik kontserte Inglismaal ning kuu lõpus ootab teda ees Põhja-Ameerika üks suuremaid esitlusfestivale Folk Alliance International.

Maarja muusika, mida kriitikud on nimetanud eelkõige hüpnootiliseks ning ülimalt algupäraseks, on pälvinud tähelepanu ka mitmelt tuntud muusikult – omajagu furoori tekitas Duran Durani solist Simon Le Bon’i aastatagune säuts Twiterris, nädalapäevad tagasi ilmus kiitev arvustus John Robbs'i (The Membranes) sulest, mis ütleb muuhulgas nii: "See on muusika ilma ülespuhutuse, mahu ja vaata-mind-nõudmiseta – see on looklev, ainulaadne ja metsikult intelligentne jutustus hääle, instrumentide ja elektroonika abil.”

Jazzkaar toimub tänavu 22. aprillist 1. maini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles